Για 4 άτομα
Ετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 180 λεπτά
Υλικά
- 2 κότσια χοιρινά μέτρια
- 6-7 μέτριες πατάτες
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 5-6 μανιτάρια
- Μαϊντανός, θυμάρι
- Κόκκινο και μαύρο πιπέρι
- Κόλιανδρος
- Αλάτι ημίχονδρο (αρκετά χοντροαλεσμένο, πιάνει πιο καλά στο φαγητό)
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Χυμός από 1 πορτοκάλι
- 2 καρότα
- Ελαιόλαδο, μουστάρδα, λίγο νερό
Εκτέλεση
1. Πλένετε καλά το κρέας και το πασπαλίζετε με το αλάτι και τα μπαχαρικά. Πλένετε και καθαρίζετε τα λαχανικά. Στύβετε τα λεμόνια και το πορτοκάλι σε μπολ και ρίχνετε μέσα τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο, το θυμάρι, τα πιπέρια και το αλάτι.
Κόβετε τα λαχανικά: Τις πατάτες κυδωνάτες, τα μανιτάρια στα δύο, την πιπεριά στα τέσσερα, το κρεμμύδι στα δύο και τα καρότα τα αφήνετε ολόκληρα.
2. Βάζετε τη μισή ποσότητα των λαχανικών στο πήλινο, σε σειρά, από πάνω τοποθετείτε το κρέας και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα λαχανικά. Με κουζινικό σύρμα, χτυπάτε το χυμό του πορτοκαλιού και τα λεμόνια με τα μπαχαρικά που είχατε αφήσει στο μπολ, να ενωθούν και να γίνουν σάλτσα. Όταν δέσει, τη ρίχνετε πάνω στο φαγητό μαζί με ελάχιστο νερό και τα κλείνετε όλα στο πήλινο.
3. Βάζετε το σκεύος στο φούρνο, στην αρχή σε σιγανή φωτιά και σιγά σιγά δυναμώνετε τους βαθμούς μέχρι τους 200, στο ξεκίνημα στις αντιστάσεις και μετά στον αέρα. Αφήνετε το φαγητό να ψηθεί τουλάχιστον 3 ώρες ή έως ότου δοκιμάζοντας καταλάβετε ότι τα λαχανικά και το κρέας έχουν μαλακώσει και το χοιρινό γίνεται ήδη πολύ τρυφερό και ζουμερό. Συνοδεύετε με φέτα και σαλάτα πράσινη.