Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 160 λεπτά
Υλικά
- 2 με 3 κιλά χοιρινό μπούτι (χωρίς κόκαλα)
- 1 κούπα δαμάσκηνα (της συσκευασίας)
- 1 κούπα βερίκοκα
- 2 κουταλάκια σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλάκια σούπας μέλι
- 1 πορτοκάλι (το χυμό)
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα κόκκινο κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Από την προηγούμενη μέρα μουλιάζουμε το κρασί με τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Πλένουμε καλά το μπούτι με άφθονο νερό, το στραγγίζουμε και χαράζουμε διαδοχικά τις επιφάνειες του με μαχαίρι. Έπειτα, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στη γάστρα.
- Ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το μέλι με τη μουστάρδα, το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και με το κρασί που είχαμε μουλιάσει τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα (προαιρετικά). Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε το κρέας, προσθέτοντας και λίγο νεράκι.
Ψήνουμε το κρέας για 2 με 2+½ ώρες στους 160 με 180 βαθμούς και μισή ώρα πριν το τέλος, ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα, έπειτα το αφήνουμε μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος.
Εάν χρειαστεί, προς το τέλος, ανοίγουμε το καπάκι, για 5 με 10 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινήσει στην επιφάνεια του.