Τρίτη
22 Απριλίου 2025

Χοιρινό στη γάστρα με μέλι και μουστάρδα

Για 6 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά

Μαγείρεμα: 120 λεπτά

Υλικά

- 1+½ κιλό χοιρινό μπούτι

- 5 σκελίδες σκόρδου

- 2 κλωνάρια δενδρολίβανο

- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο

- Χυμός από 1 πορτοκάλι

- 2 κουταλάκια σούπας μουστάρδα

- 2 κουταλάκια σούπας μέλι

- 5-6 κλωνάρια θυμάρι

- 15-20 καρφάκια γαρίφαλο

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένω καλά το κρέας, το στραγγίζω και το στεγνώνω σε απορροφητικό χαρτί. Με μυτερό μαχαίρι, κάνω βαθιές τρυπίτσες στην επιφάνεια του (σε όλα τα σημεία) και μπήγω σκελίδες σκόρδου και μερικά φυλλαράκια δενδρολίβανου (θα του δώσουν απίστευτο άρωμα και γεύση).

Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι και σκεπάζω τις τρυπίτσες με τα γαρίφαλα (τα καρφώνω στις οπές). Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύω το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα και το μέλι. Βάζω το χοιρινό στη γάστρα και το περιχύνω με το μείγμα της μαρινάδας.

Αλατοπιπερώνω όλες τις επιφάνειες του κρέατος και πασπαλίζω με θυμάρι. Σκεπάζω τη γάστρα με το καπάκι και ψήνω το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για μιάμιση ώρα.

Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, ξεσκεπάζω, περιχύνω το κρέας με το ζουμί του και συνεχίζω το ψήσιμο, χωρίς καπάκι, για άλλα 20 λεπτά έως ότου το χοιρινό πάρει χρώμα και δημιουργηθεί μια λαχταριστή κρούστα στην επιφάνεια του. Το σερβίρω με πατάτες και καρότα φούρνου και με πράσινη σαλάτα. Χρόνια πολλά σε όλους!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μοσχαράκι Στρογγανόφ

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, κότσι ή μπούτι (σε κύβους) - 200 γραμμάρια χοιρινό - 3 κουταλάκια σούπας ελ...

Φαλάφελ με κουκιά

Για 6 άτομα Ετοιμασία: 50 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - Μισό κιλό ξερά κουκιά (ξεφλουδισμένα) - 2 πράσα (ψιλοκομμένα) - 1 φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) - 2...

Σαρδέλες γεμιστές

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 κιλό μεγάλες σαρδέλες (πλυμένες, καθαρισμένες) - 100 γραμμάρια (ή όσο πάρει) ξερή ψίχα ψωμιού (τριμμένη...

Φόρτωση άρθρων...