Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2025

Χταπόδι ξιδάτο

Μαγειρική

Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 15 λεπτά

Μαγείρεμα: 70 λεπτά

Υλικά

- 1 κιλό χταπόδι

- 1 ξερό κρεμμύδι

- 2-3 σκελίδες σκόρδου

- 3 φύλλα δάφνης

- Ρίγανη, θυμάρι

- 1 κουτάλια κόκκοι πιπεριού

- Λίγο αλάτι

- Μπαλσάμικο, ελαιόλαδο

- Λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε το χταπόδι: Αφαιρούμε το στόμα με το δείκτη του χεριού μας, τραβώντας το. Έπειτα, γυρίζουμε ανάποδα μέσα-έξω την κουκούλα και αφαιρούμε τις ακαθαρσίες του. Το πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Όταν είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε, το τεμαχίζουμε σε σχετικά μέτρια προς μεγάλα κομμάτια.

2. Στο ταψάκι που θα το ψήσουμε, στρώνουμε αλουμινόχαρτο και από πάνω μια λαδόκολλα. Απλώνουμε στην επιφάνεια της το κρεμμύδι σε ροδέλες, το σκόρδο, τις δάφνες και ακουμπάμε επάνω τους τα κομμάτια και τα πλοκάμια του χταποδιού.

Τέλος, αλατοπιπερώνουμε (προσοχή με το αλάτι γιατί το ελληνικό χταπόδι είναι ήδη αλμυρό), ρίχνουμε ρίγανη και θυμάρι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και με μερικές σταγόνες μπαλσάμικο. Όταν τελειώσουμε, σκεπάζουμε καλά, πρώτα με τη λαδόκολλα και μετά με το αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το χταπόδι για μία ώρα (και λιγάκι ακόμα) στους 180 βαθμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ντοματόπιτα

Για 8 κομμάτια Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 400 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί ή άλλο της αρεσκείας σας - 2-3 ντομάτες μέτριες, ψιλοκομμένες - 1 τρι...

Πατάτες γεμιστές με σπανάκι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 4 μεγάλες πατάτες - 300 γραμμάρια σπανάκι (πλυμένο και καθαρισμένο) - 1 κόκκινη γλυκιά πιπεριά (ψιλοκο...

Κεφτέδες με κιμά και μελιτζάνες

Για 2-3 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά (+ αναμονή για τις μελιτζάνες) Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - Μισό κιλό μοσχαρίσιος κιμάς - 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα (ή δύο μικρές) ...

Φόρτωση άρθρων...