Τετάρτη
26 Μαρτίου 2025

Χταπόδι στην κατσαρόλα με ελιές

Για 3-4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 500-600 γραμμάρια

- καθαρισμένο χταπόδι

- 1+½ φλιτζάνι ξίδι

- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

- 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί

- 5 σκελίδες σκόρδου

- 3 μέτρια κρεμμύδια (σε ροδέλες)

- 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και περασμένες από τον τρίφτη)

- 1 κουταλάκι του καφέ κοπανισμένος κόλιανδρος

- Λίγη ρίγανη

- 1 δαφνόφυλλο

- 500 γραμμάρια πράσινες ελιές τσακιστές

- Λίγη ζάχαρη

- Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζω το καθαρισμένο χταπόδι σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι. Έπειτα από 30 λεπτά περίπου, όταν έχει μαλακώσει, το βγάζω, το αφήνω να κρυώσει και το τεμαχίζω.

2. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τις ροδέλες του κρεμμυδιού έως ότου ροδίσουν, προσθέτω το χταπόδι και το σκόρδο και τα σοτάρω επίσης. Σβήνω με μισό φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και το αφήνω να εξατμιστεί ελαφρά.

Προσθέτω έπειτα όλα τα καρυκεύματα, εκτός από το αλάτι, καθώς και το κρασί, ελαφρώς ζεσταμένο. Τα αφήνω να πάρουν βράση και δοκιμάζω, προσθέτοντας όσο αλάτι χρειάζεται. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 50 λεπτά περίπου. Έπειτα ρίχνω τις ντομάτες και δυναμώνω τη φωτιά.

Περιμένω να μειωθεί η σάλτσα στο μισό, ρίχνω μέσα τις ελιές και σβήνω τη φωτιά. Δεν αποσύρω το σκεύος αλλά αφήνω το φαγητό να βράζει ώσπου να σταματήσει.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μύδια με σάλτσα μουστάρδας

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - ¾ κιλού μύδια φρέσκα ή κατεψυγμένα, με μισό κέλυφος - 1 φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί - 1 ξερό κ...

Σαλιγκάρια στιφάδο

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 90 λεπτά Υλικά - 1 κιλό σαλιγκάρια (του εμπορίου) - 1 κιλό ξερά κρεμμύδια (για στιφάδο) - 1 κουτί ντοματάκια κο...

Κιμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο

Για 14+ άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά (με επιπλέον αναμονή) Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά Για το φύλλο - 1 ποτήρι ελαιόλαδο - 1 ποτήρι γάλα - 1 αυγό - Αλεύρι όσο πά...

Φόρτωση άρθρων...