Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά
Υλικά
- 500-600 γρ. καθαρισμένο χταπόδι
- 1+½ φλιτζάνι ξίδι
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο λευκό ξηρό κρασί
- 5 σκελίδες σκόρδου
- 3 μέτρια κρεμμύδια (σε ροδέλες)
- 2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και περασμένες από τον τρίφτη)
- 1 κουταλάκι του καφέ κοπανισμένος κόλιανδρος
- Λίγη ρίγανη
- 1 δαφνόφυλλο
- 500 γρ. πράσινες ελιές τσακιστές
- Λίγη ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Βράζω το καθαρισμένο χταπόδι σε μπόλικο αλατισμένο νερό μαζί με ένα φλιτζανάκι του καφέ ξίδι. Έπειτα από 30 λεπτά περίπου, όταν έχει μαλακώσει, το βγάζω, το αφήνω να κρυώσει και το τεμαχίζω.
2. Σε κατσαρόλα, ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τις ροδέλες του κρεμμυδιού έως ότου ροδίσουν, προσθέτω το χταπόδι και το σκόρδο και τα σοτάρω επίσης. Σβήνω με μισό φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και το αφήνω να εξατμιστεί ελαφρά. Προσθέτω έπειτα όλα τα καρυκεύματα, εκτός από το αλάτι, καθώς και το κρασί, ελαφρώς ζεσταμένο. Τα αφήνω να πάρουν βράση και δοκιμάζω, προσθέτοντας όσο αλάτι χρειάζεται. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω για 50 λεπτά περίπου. Έπειτα ρίχνω τις ντομάτες και δυναμώνω τη φωτιά. Περιμένω να μειωθεί η σάλτσα στο μισό, ρίχνω μέσα τις ελιές και σβήνω τη φωτιά. Δεν αποσύρω το σκεύος αλλά αφήνω το φαγητό να βράζει ώσπου να σταματήσει.