Aν ο μεταβολισμός σου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου μη φανταστείς πως ανήκεις σε ένα σπάνιο είδος ανθρώπου. Σε όλους μας συμβαίνει. O μεταβολισμός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες από το φαγητό και τις μετατρέπει σε ενέργεια, ενώ μεταβολικός ρυθμός, η ταχύτητα με την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες. Το σώμα μας αντιδρά, μειώνοντας τις καύσεις, ώστε να διατηρήσει θερμίδες για την επιβίωσή του. Κάθε 4 εβδομάδες καλό είναι να κάνεις διαλλείματα τρώγοντας φυσιολογικά.

Η έλλειψη ύπνου κάνει τον μεταβολισμό πιο αργό και αυξάνει το λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα σου. Όταν ο ανθρώπινος οργανισμός γυμνάζεται, διατηρεί σε καλά επίπεδα τη μυϊκή του μάζα ή την αυξάνει, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού.

Καυτερή πιπεριά

Η καυτερή πιπεριά (γνωστή και ως τσίλι) περιέχει ως συστατικό τη λεγόμενη καψαϊκίνη, μια ουσία που έχει συνδεθεί με την ενίσχυση των καύσεων. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καυτερής πιπεριάς, καθώς και των παραγώγων της, όπως είναι η σος ταμπάσκο, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του μεταβολισμού. Η καυτερή πιπεριά θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη για όσους καταναλώνουν πολλά λιπαρά, αφού, βάσει ερευνών, όταν καταναλώνουμε καψαϊκίνη στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε λίπος, η δραστική αυτή ουσία μπορεί να ενισχύσει την οξείδωση του λίπους στον λιπώδη ιστό.

Κάρι

Το κάρι φημίζεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες όσον αφορά την ενίσχυση του μεταβολισμού. Η κουρκουμίνη, το κύριο συστατικό του, στο οποίο οφείλεται και το ζωηρό κίτρινο χρώμα του, πέραν της ιδιότητάς της ως χρωστικής ουσίας, φαίνεται πως μπορεί να συμβάλλει και στον περιορισμό της αποθήκευσης λίπους.

Πράσινο τσάι

Την τελευταία δεκαετία το πράσινο τσάι έχει ανακηρυχτεί σε μέγα σύμμαχο του μεταβολισμού, ιδιότητα που φαίνεται πως έχει βάση, ωστόσο μάλλον δεν είναι τόσο έντονη, καθώς τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ναι μεν αυξάνει τον μεταβολισμό, αλλά σε μικρό βαθμό (περίπου 3-5%). Η συγκεκριμένη δράση του πράσινου τσαγιού αποδίδεται στις κατεχίνες που περιέχει, τα αντιοξειδωτικά δηλαδή συστατικά που φαίνεται πως εμπλέκονται στις διαδικασίες της λιπόλυσης και της θερμογένεσης.

Ξίδι

Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το οξικό οξύ, συστατικό του ξιδιού, μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια λιπώδους ιστού, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Πρωτεΐνες

Προτίμησε άπαχο κρέας, ψάρι, όσπρια, τυρί και ξηρούς καρπούς που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

Υδατάνθρακες

Για να κάψεις περισσότερες θερμίδες καλό είναι να επιλέγεις καλούς υδατάνθρακες. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής: • Οι άνδρες 50 ετών και κάτω, θα πρέπει να παίρνουν 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα. • Οι γυναίκες 50 ετών και κάτω, θα πρέπει να παίρνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως. • Επειδή μεγαλώνοντας χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες και τροφή, οι άνδρες άνω των 50 ετών θα

πρέπει να παίρνουν 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι γυναίκες 21 γραμμάρια.

ΠΗΓΗ: www.life2day.gr