Σε όλους αρέσει το καρπούζι για διάφορους λόγους, είτε γιατί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Α και C, λυκοπένιο) είτε γιατί είναι χαμηλό σε θερμίδες, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της σύστασής του είναι κυρίως νερό.

Όμως, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, πολλοί θα το αγαπήσουν και για έναν ακόμα λόγο. Σύμφωνα με επιστήμονες από το Fruit and Vegetable Improvement Center του Πανεπιστημίου A&M's στο Τέξας, ένα συστατικό που περιέχεται στο καρπούζι μπορεί να οδηγήσει σε μέγιστα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου του σώματος, προκαλώντας χαλάρωση στα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του αίματος (παρόμοιες επιδράσεις έχει το διάσημο "μπλε" χάπι).

Η κιτρουλίνη, λοιπόν, που βρίσκεται κυρίως στην φλούδα του καρπουζιού, μετατρέπεται στο αμινοξύ αργινίνη, προκαλώντας έτσι πολλά οφέλη στο κυκλοφορικό σύστημα.

Βέβαια, προτού προμηθευτείτε όλα τα καρπούζια τις αγοράς, μάθετε ότι θα πρέπει να καταναλώσετε περίπου έξι κούπες από το φρούτο αυτό πριν δείτε κάποια επίδραση. Με το καρπούζι, όμως, να αποτελείται κυρίως από νερό, είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί παράλληλα και η διούρηση σας.

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η κιτρουλίνη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Η κιτρουλίνη υπάρχει και σε άλλα τρόφιμα, όπως π.χ. στο πεπόνι και τo αγγούρι, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.