Μια νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων και ενός αυξημένου κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Στη μελέτη αυτή, ερευνητές στην Πολωνία μελέτησαν στοιχεία από περίπου 25.000 Αμερικανούς που συμμετείχαν στην αμερικανική έρευνα για την υγεία και διατροφή (US National Health and Nutrition Examination Survey).
Σύμφωνα με τη μελέτη που διήρκησε έξι χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (όπως η γνωστή δίαιτα Atkins, η κετογονική δίαιτα, ή απλά μια δίαιτα με μειωμένους υδατάνθρακες) είχαν 32 % περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, εκ των οποίων οι μισοί θα μπορούσαν να εμφανίσουν πιο εύκολα καρδιακές ή εγκεφαλοαγγειακές ασθένειες, και 35 % πιο πιθανό να ασθενήσουν σοβαρά από καρκίνο.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Μακροχρόνια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων θα πρέπει να αποφεύγεται», αναφέρει ο Maciel Banach, ερευνητήτς στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής στο Λοντζ της Πολωνίας, παρόλο που παραδέχεται ότι χρειάζεται έρευνα περισσοτέρων χρόνων ώστε να υπάρχουν πιο επισφαλή συμπεράσματα.
«Ο συσχετισμός δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αίτιο», διευκρινίζει η Alice Lichtenstein, διευθύντρια του Καρδιαγγειακού Εργαστηρίου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, της ευρύτερης περιοχής της Βοστώνης. Παρόλα αυτά, η ίδια δεν συνιστά μακροχρόνια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, μια υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι πολύ φτωχή ούτε σε υδατάνθρακες ούτε σε λιπαρά, συνεχίζει η Lichtenstein. Αντίθετα, πρέπει να περιέχει πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, ψάρι, όσπρια και λίγα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Και φυσικά μην ξεχνάμε τον περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων.
Τα ευρήματα της παραπάνω μελέτης δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 28 Αυγούστου στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Βιέννη. Η έρευνα αναμένεται να δημοσιευτεί σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό.