Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα στα κατεψυγμένα τρόφιμα και οι νέες μέθοδοι στιγμιαίας κατάψυξης διατηρούν σχεδόν ανέπαφα τα θρεπτικά συστατικά τους και τη φρεσκάδα τους ενώ οι σύγχρονοι καταψύκτες τα διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν όμως και τρόφιμα που είναι πολύ καλύτερα φρέσκα για πολλούς λόγους. Δείτε μερικά και ξανασκεφτείτε το.

Παρόλο που είναι πολύ καλύτερο από ότι ήταν στο παρελθόν, το παναρισμένο τρόφιμο περιέχει πολλές τεχνητές ουσίες, τεχνητά χρώματα, γεύσεις και συντηρητικά καθώς και πολύ αλάτι, ζάχαρη, Ε και λάδι καρύδας. Τα οικονομικότερα προϊόντα είναι πιο πιθανόν να περιέχουν όλα αυτά τα ανεπιθύμητα συστατικά. Θα ήταν προτιμότερο να αγοράσετε κατεψυγμένη πρωτεϊνη και να την πανάρετε μόνοι σας στο σπίτι με μπαγιάτικο ψωμί ή έτοιμη τριμμένη φρυγανιά.

Τα μπέργκερ για χορτοφάγους (ή για βέγκαν) είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα και μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε διάφορα καταστήματα. Το ότι δεν περιέχουν κρέας ωστόσο δεν τα κάνει αυτομάτως υγιεινά.

Τα κατεψυγμένα χορτοφαγικά μπέργκερ έχουν κι αυτά υποστεί επεξεργασία και μπορεί να περιέχουν πρόσθετα υλικά όπως σταθεροποιητές, τροποποιημένα συστατικά, φοινικέλαιο και αλλεργιογόνα (κριθάρι, σιτάρι και μαγιά), καθώς και πρόσθετη ζάχαρη και αλάτι.

Το καλαμάρι καταψύχεται καλά και συνήθως γλιτώνεις σημαντικό χρόνο από το καθάρισμα και την προετοιμασία του. Σημαντικό ρόλο παίζει η απόψυξη, γι' αυτό και πρέπει να φροντίσετε να το βάλετε στην ψύξη (και όχι σε θερμοκρασία δωματίου) από το προηγούμενο βράδυ, ή να το αφήσετε για ώρα κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό με μια σακούλα. Τα παναρισμένα καλαμάρια ωστόσο θέλουν μεγαλύτερη προσοχή, αφού συνήθως περιέχουν χρωστικές ουσίες, πρόσθετες γεύσεις και συντηρητικά.

Τα φθηνότερα προϊόντα είναι συνήθως οι μεγαλύτεροι ένοχοι, αυτό όμως δε συμβαίνει πάντα και γι' αυτό είναι καλό να κοιτάζουμε τις ετικέτες. Σε κάθε περίπτωση, τίποτα δεν αξίζει όσο ένα καλό σπιτικό μπιφτέκι.

Οι έτοιμες βάφλες, τα πανκέικς και οι κρέπες για πρωϊνό που πωλούνται κατεψυγμένα μπορεί να βολεύουν αλλά περιέχουν πολλά περισσότερα από τα υλικά που θα βάζατε εάν τα φτιάχνατε μόνοι σας στο σπίτι. Οι σπιτικές κρέπες παραδείγματος χάρη περιέχουν αλεύρι, αυγά, γάλα, μπέικινγκ και λάδι ή βούτυρο, όλα που έχουμε συνήθως στα ντουλάπια μας. Οι κατεψυγμένες όμως περιέχουν και μερικά Ε, άλλα πρόσθετα, αλάτι και επεξεργασμένα ζάχαρα.

Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να κόψεις ένα κρεμμύδι κι εάν δεν θέλετε μυρίζουν τα χέρια σας, φορέστε γάντια ή βάλτο το σε έναν πολυκόφτη. Το έτοιμο κομμένο κρεμμύδι είναι για πολύ τεμπέληδες και είναι ουσιαστικά άχρηστο. Μπορεί να κερδίζετε λίγο χρόνο αλλά οι γνώστες ισχυρίζονται ότι η υφή και η γεύση του φρεσκοκομμένου δεν συγκρίνεται με τίποτα.

Οι οικογενειακές συσκευασίες παγωτού μπορεί να σας οδηγούν κάποιες φορές στην... ακολασία αλλά είναι πολύ πιο οικονομικές. Παρόλο που ίσως είναι πρακτικές και πιο χαριτωμένες, οι ατομικές συσκευασίες είναι ακριβότερες. Παραδείγματος χάρη μια μικρή συσκευασία από το Haagen-Dazs μπορεί να στοιχίζει τα διπλά χρήματα από την μεγάλη.

Το κατεψυγμένο φαγητό για πάρτι μπορεί να είναι πολύ πρακτικό και ξεκούραστο όταν έχετε να μαγειρέψετε για ένα... λόχο αλλά είναι πολύ επεξεργασμένο. Το finger food όπως είναι τα μίνι cheeseburgers, οι πίτσες και οι κις λορέν μπορεί να περιέχει δεκάδες συστατικά όπως συντηρητικά, πρόσθετη ζάχαρη, γλουτένη, σουσάμι και μαγιά. Για πιο υγιεινές επιλογές αναμίξτε τις κατεψυγμένες έτοιμες λύσεις με κάποιες σπιτικές επιλογές όπως σαλάτες, καναπεδάκια και πατάτε

Η βασική συνταγή για πανκέικ και κρέπες περιέχει τρία ουσιαστικά συστατικά, αυγά, αλεύρι και γάλα καθώς και λίγο λάδι για το τηγάνι. Τα κατεψυγμένα πάνκεικ περιέχουν δέκα και παραπάνω επιπλέον συστατικά τα οποία σίγουρα δεν θα επιλέγατε να προσθέσετε εάν τα φτιάχνατε στο σπίτι όπως συντηρητικά Ε και ζάχαρη. Φτιάξτε τα δικά σας πάνκεικς, είναι πάρα πολύ εύκολα και είναι έτοιμα σε λίγα λεπτά.

Εάν δεν ζείτε στη Γαλλία μερικές φορές είναι χρήσιμο να έχετε στην κατάψυξη μερικά κατεψυγμένα κρουασάν ή τσερουκάκια με σοκολάτα. Δυστυχώς όμως τα τρόφιμα αυτά είναι πολύ επεξεργασμένα και ως τούτου καθόλου υγιεινά. Καλύτερα να πάτε στον φούρνο της γειτονιάς σας ή να τα τρώτε όσο πιο σπάνια μπορείτε.

Η ομορφιά των ζυμαρικών είναι μεταξύ άλλων ότι ετοιμάζονται πολύ γρήγορα και εύκολα και εσείς παράλληλα μπορείτε να φτιάξετε μια γρήγορη και νόστιμη σάλτσα. Η καρμπονάρα παραδείγματος χάρη περιέχει απλώς πέντε συστατικά (αυγά, παρμεζάνα, σκόρδο, πανσέτα και πιπέρι). Στην πραγματικότητα δεν κερδίζετε και καθόλου χρόνο.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2011 από την ομάδα καταναλωτών της Βρετανίας 'Which?', οι κατεψυγμένες πίτσες περιέχουν πολλά άχρηστα λιπαρά, υπερβολικό αλάτι και αμφίβολης προέλευσης υλικά σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε τη δική σας ζύμη για πίτσα και επιλέξτε απλά υλικά για γαρνιτούρα τα οποία δεν χρειάζεται να είναι ακριβά.

Έρευνα από τον Guardian κατέληξε στο ότι τα κατεψυγμένα στήθη κοτόπουλου φουσκώνονται με νερό και άλλα πρόσθετα τα οποία αποτελούν το ένα πέμπτο του βάρους τους. Παρόλο που δεν είναι παράνομο, θα πρέπει να αναφέρεται στη λίστα με τα συστατικά. Αναζητήστε στην ετικέτα αναφορές όπως 85% κοτόπουλο, νερό, αλάτι.

Τα κατεψυγμενα προιόντα τέτοιου είδους, παρόλο που μπορεί να μην περιέχουν κάποια αλλεργιογόνα συστατικά δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά. Πολλά από αυτά περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και άλλα πρόσθετα. Παρόλο που δεν είναι όλες οι μάρκες το ίδιο, καλό θα ήταν να ελέγχετε την ετικέτα με τα συστατικά (όσο λιγότερα τόσο καλύτερα) και έχετε το νου σας για παράξενες άγνωστες ονομασίες που κρύβουν χημικά πρόσθετα.

Ενώ η κατεψυγμένη ζύμη μπορεί να είναι χρήσιμη, με το να αγοράζετε έτοιμη ζύμη σε συγκεκριμένο σχήμα σίγουρα το παρακάνετε. Κι αυτό γιατί πληρώνετε πολλά περισσότερα χρήματα για να πάρετε κάτι έτοιμο αντί να δαπανήσετε μερικά λεπτά για να του δώσετε το σχήμα που θέλετε.

Το να τρώτε μία στις τόσες λουκάνικο ή μπέικον, δεν χάθηκε και ο κόσμος, αλλά από τη στιγμή που αποδείχθηκε ότι το επεξεργασμένο κρέας είναι καρκινογόνο ο ΠΟΥ προτείνει την μείωση της κατανάλωσης όλων των επεξεργασμένων κρεάτων, τόσο των φρέσκων όσο και των κατεψυγμένων. Προτιμήστε τα μη επεξεργασμένα φρέσκα κρέατα.

Όλοι ξέρουμε ότι τα έτοιμα γεύματα είναι πολύ επεξεργασμένα και περιέχουν ζάχαρη και περισσότερο αλάτι από όσο χρειάζεται. Επίσης τα γεύματα αυτού του τύπου περιέχουν χαμηλότερης ποιότητας κρέας ή ψάρι.

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι όταν ξαναζεσταίνουμε το ρύζι, εάν δεν το κάνουμε σωστά, κινδυνεύουμε από δηλητηρίαση. Ωστόσο, το έτοιμο ριζότο είναι ασφαλές. Για ποιο λόγο να το αποφύγετε τότε; Επειδή όταν καταψύχεται το ρύζι επηρεάζεται η υφή του και σπάει ενώ περιέχει πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη. Το κατεψυγμένο ριζότο δεν είναι επουδενί το χειρότερο κατεψυγμένο προϊόν, αλλά το φρέσκο, σπιτικό ριζότο έχει άλλη χάρη και κοστίζει λιγότερο.

Τα κομμένα κατεψυγμένα φρούτα είναι ακόμη μια εύκολη επιλογή για τον καταψύκτη ειδικά εάν πρόκειται για φρούτα εκτός εποχής. Η αλήθεια είναι ότι θα πληρώσετε πολύ περισσότερο για κάτι που μπορείτε πανεύκολα να πλύνετε (καλά), να κόψετε και να καταψύξετε μόνοι σας. Προκειμένου να μειώσουν το κόστος, οι εταιρείες δεν επιλέγουν ποτέ βιολογικά φρούτα και τα φρούτα με την μαλακή φλούδα όπως είναι τα κεράσια και οι φράουλες είναι πιθανότερο να περιέχουν φυτοφάρμακα λόγω του ότι η φλούδα τους είναι εύκολα διαπερατή. Καλύτερα να φτιάχνετε ροφήματα με τα δικά σας φρέσκα φρούτα...

Τα κατεψυγμένα ψάρια είναι μια άριστη επιλογή αλλά καλό είναι να επιλέγετε ψάρια που αλιεύονται με βιώσιμους τρόπους ψαρέματος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα ψάρια αυτά είναι πιο ακριβά.... κάντε μια έρευνα πριν επιλέξετε στα τυφλά.

Ένα φρέσκο μπέργκερ δε χρειάζεται παρά ένα υλικό: φρέσκο κιμά (και λίγα καρυκεύματα). Και όχι μόνο αυτό, αλλά πρόκειται για ένα εύκολο φαγητό - πλάθεις απλά τον κιμά σε μπιφτέκια. Γιατί να αγοράζεις κατεψυγμένα μπέργκερ που περιέχουν αχρείαστα συστατικά όπως αλεύρι, μαγιά, σκόνη κρεμμυδιού, ζάχαρη και συντηρητικά; Αν παρ' όλα αυτά επιλέξετε την κατεψυγμένη λύση, φροντίστε τουλάχιστον να τσεκάρετε τα συστατικά στη συσκευασία - οτιδήποτε πέρα από κρέας, αλάτι και πιπέρι είναι περιττό.