Ευχάριστα είναι τα νέα, που έρχονται από τον επιστημονικό χώρο, για τους λάτρεις του καφέ, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η κατανάλωση τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20.000 ανθρώπων, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αυτή μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά δύο τρίτα.
Ισπανοί ερευνητές, που παρακολούθησαν άτομα ηλικίας 25 έως 60 ετών για μια δεκαετία, πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις των φυτών που βρίσκονται στον καφέ συμβάλλουν σημαντικά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και αποτρέπουν τον καρκίνο.
Επειδή οι συμμετέχοντες ήταν σχετικά νέοι, με μέσο όρο ηλικίας 37 ετών στην αρχή της μελέτης, η μέση πιθανότητα θανάτου κατά τη διάρκεια των δέκα ετών που μελετήθηκαν ήταν πολύ χαμηλή - 1,7%.
Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου έπεσε ακόμη περισσότερο μεταξύ εκείνων που έπιναν τον περισσότερο καφέ.
Όσοι συνήθιζαν να πίνουν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα παρουσίασαν κατά 22% πτώση της θνησιμότητας, ενώ όσοι κατανάλωναν τέσσερις καφέδες την ημέρα είχαν κατά 64%(!) πτώση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο, σε σύγκριση με εκείνους που ποτέ ή σπάνια κατανάλωναν καφέ.