Παρασκευή
15 Νοεμβρίου 2024

Κρήτη: 2.000 καλιτσούνια 23 καρατίων «ταξίδεψαν» στη βασιλική οικογένεια στα Εμιράτα

Viral

Ένα ταξίδι από την Κρήτη και συγκεκριμένα τα Μάταλα στο Άμπου Ντάμπι στάθηκε η αφορμή για να κλειστεί μία μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία ανάμεσα στον κρητικό φούρναρη και επιχειρηματία κ. Μιχάλη Ζουριδάκη και την... βασιλική οικογένεια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κατά τη διάρκεια παραμονής του κ. Ζουριδάκη στο Άμπου Ντάμπι, τον περασμένο Μάρτιο, Έλληνες φίλοι του τον έφεραν σε επαφή με την βασιλική οικογένεια των Εμιράτων. Εκείνοι του ζήτησαν, όπως μεταδίδει το cretalive.gr αν μπορεί να παρασκευάσει κρητικά παραδοσιακά προϊόντα με βάση βρώσιμα φύλλα χρυσού.

Επί οκτώ μήνες λοιπόν ο ίδιος «πάλευε» με τη συνταγή, έκανε δοκιμές και έβγαλες δύο με τρεις διαφορετικές παραλλαγές ώσπου κατέληξε στα εξής υλικά:

  • φύλλο βρώσιμου ΧΡΥΣΟΥ 23 ΚΑΡΑΤΙΩΝ,
  • φρέσκο γάλα ΓΑΪΔΟΥΡΑΣ,
  • ζάχαρη καρύδας
  • και αλεύρι Ζέας ολικής άλεσης

Αλλά το μυστικό της συνταγής με το ιδιαίτερα γευστικό αποτέλεσμα δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την κρητική παραδοσιακή μυζήθρα την οποία ο ίδιος προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς της Μεσσαράς.

Μάλιστα, μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο Κρητικός επιχειρηματίας προγραμματίζει νέο ταξίδι στο Ντουμπάι για να κλείσει συμφωνίες με καταστήματα όπου πρόκειται να τοποθετηθούν τα καλιτσούνια 23 καρατίων ενώ έχει προτάσεις και για δύο επιπλέον παραδοσιακά καλούδια ζύμης (εκτός από τα καλιτσούνια), που θα στολίσουν τις βιτρίνες στα Εμιράτα.

Η γιαγιά «Νόνα» που τάιζε τους χίπηδες στα Μάταλα!

Η κρητική φιλοξενία είναι ξακουστή πλέον στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Όμως η ιστορία του κ. Ζουριδάκη ανάγεται στα χρόνια των χίπηδων «οι οποίοι ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι τουρίστες στην Κρήτη» όπως αναφέρει ο ίδιος στο Cretalive.

Η γιαγιά του λοιπόν, η Αθούσα Ζουριδάκη, έβγαινε και τάιζε αφιλοκερδώς εκείνους τους πρώτους χίπηδες που είχαν φθάσει στα Μάταλα και κάπως έτσι το κέρασμα… έγινε φούρνος και ο φούρνος εργοστάσιο στα Πιτσίδια που παράγει προϊόντα για τον τοπικό φούρνο αλλά και τα υποκαταστήματα σε Αθήνα και Πειραιά!

Η καλοσύνη, η δοτικότητα και το ανιδιοτελές ενδιαφέρον προς τους χίπηδες που την αποκαλούσαν «μάμα» αποτελούν τα χαρακτηριστικά της Αθούσας Ζουριδάκη, που αποτυπώνονται στην τηλεοπτική σειρά «Η Παραλία» η οποία προβάλλεται αυτή τη σεζόν στην ΕΡΤ. Η γιαγιά Αθούσα, η τηλεοπτική «Νόνα» όπως ονομάζεται στη σειρά, στάθηκε η αιτία και η αφορμή ώστε ο Μιχάλης Ζουριδάκης να είναι η τέταρτη γενιά που αναλαμβάνει την επιχείρηση: από τον προπάππου στον παππού και τον πατέρα και σήμερα στον δισέγγονο που απογειώνει τις παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η ελιά η Ζαρόγρια

Αυτή η αιωνόβια ελιά βρίσκεται στο χωριό Πουλάτα της Κεφαλονιάς. Είναι γνωστή ως η ελιά η Ζαρόγρια λόγω του σχήματος που έχει. Η αιωνόβια ελιά μοιάζει με το πρόσωπο μιας γριάς ζ...

Πού η νύχτα διαρκεί 4 μήνες

Σε μία περιοχή του πλανήτη η νύχτα διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες. Η πόλη Longyearbyen της Αρκτικής βρίσκεται στο νορβηγικό αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ και είναι ο βορειότερος οικισ...

Φόρτωση άρθρων...