Η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών, τόσο αυτών που περιέχουν ζάχαρη, όσο και εκείνων με τεχνητά γλυκαντικά, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα που έγινε σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Eρευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νιλ Μέρφι της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) στη Λιόν, μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 452.000 άνδρες και γυναίκες σε βάθος 16 ετών κατά μέσο όρο, στη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 41.693 θάνατοι.
Οι ερευνητές συσχέτισαν την πιθανότητα θανάτου με την κατανάλωση αναψυκτικών, με βάση σχετικά ερωτηματολόγια ή συνεντεύξεις. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν δύο, ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικών τη μέρα, είχαν κατά 17% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση όσους έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι το μήνα.
Επίσης, η μελέτη βρήκε ειδικότερα υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, τόσο από καρδιαγγειακές παθήσεις, όσο και από παθήσεις του πεπτικού συστήματος, μεταξύ όσων πίνουν πολλά αναψυκτικά.
Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν οι Αντωνία Τριχοπούλου, Γεωργία Μαρτιμιανάκη, Άννα Καρακατσάνη και Κώστας Τσιλίδης.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις