Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2024

Έρευνα: Κίνδυνος πρόωρου θανάτου από τον περιορισμό των υδατανθράκων

Ευ ζην

Οι άνθρωποι που μειώνουν το ποσοστό των υδατανθράκων από τη διατροφή τους ενδεχομένως να μειώνουν και το προσδόκιμο ζωής τους.

Αυτό αναφέρει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο.

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Μασιετζ Μπανατς το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοντζ στην Πολωνία μελέτησε στοιχεία για 24.825 Αμερικανούς, κατά μέσο όρο 48 ετών, οι οποίοι είχαν ερωτηθεί για τις διατροφικές τους συνήθειες και βάσει αυτών χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το ποσοστό των υδατανθράκων στη διατροφή τους.

Επίσης, συνεκτιμήθηκαν παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η άθληση και το εισόδημα.

Συνολικά, το ένα τέταρτο με το χαμηλότερο ποσοστό πρόσληψης υδατανθράκων είχαν 32% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε ορίζοντα εξαετίας, έναντι όσων έτρωγαν τους περισσότερους υδατάνθρακες. Οι πιθανότητες θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν 50% υψηλότερες, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο ήταν 35% μεγαλύτερος.

Τα διατροφικά σχήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συνήθως περιλαμβάνουν πολλές πρωτεΐνες, κυρίως κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, λίγα λαχανικά, φρούτα και δημητριακά.

Να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα μια άλλη μελέτη είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τόσο οι πολλοί όσο και οι λίγοι υδατάνθρακες σχετίζονται με πρόωρο θάνατο.

Στην πολωνική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι Αμερικανοί που συνήθως κατανάλωναν μια ενδιάμεση ποσότητα υδατανθράκων (50-55% των ημερήσιων θερμίδων τους) ζούσαν περισσότερο.

«Μπορεί τα διατροφικά σχήματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες να είναι χρήσιμα μεσοπρόθεσμα για την απώλεια βάρους, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι μακροπρόθεσμα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρδιαγγειακή νοσηρότητα και καρκίνο», εξήγησε ο Δρ Μπανατς.

Μα σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της πολωνικής μελέτης επιβεβαιώθηκαν και κατά την αξιολόγηση δεδομένων από επτά μακροπρόθεσμες μελέτες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά πάνω από 447.000 άτομα, σε ορίζοντα 16 ετών.

Και πάλι τα άτομα που έτρωγαν τους λιγότερους υδατάνθρακες είχαν 15% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, έναντι όσων έτρωγαν τους περισσότερους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Oι λόγοι που τα αμύγδαλα είναι υπερόπλο διατροφής

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή διατροφική αξία. Περιλαμβάνουν φυτική πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, καθώς και μαγνήσιο. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καταπολέμηση ...

Φόρτωση άρθρων...