Μελέτες για το πόσα αποκαλύπτει μια κούπα καφέ έχουν γίνει πολλές, ορισμένες όμως είναι αξιοπρόσεκτες.
Το αγαπημένο πρωινό ρόφημα ενδέχεται να δίνει απαντήσεις ακόμη και σε μερικά από τα βαθύτερα ερωτήματά. Αυτό τουλάχιστον λέει ο καθηγητής φιλοσοφίας David Berman ο οποίος ξόδεψε πολλές ώρες μελετώντας ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες της λειτουργίας της σκέψης και των αισθήσεων μας και θεωρεί ότι πολλές απαντήσεις κρύβονται μέσα σε ένα φλιτζάνι καφέ.
Αναλυτικότερα:
Espresso πίνουν όσοι τείνουν να είναι κυκλοθυμικοί και εργασιομανείς. Είναι ηγετικές φυσιογνωμίες και γρήγοροι στην επίτευξη στόχων και ταυτόχρονα συναρπαστικοί και άψογοι εραστές, αλλά δεν είναι πιστοί… Τουλάχιστον έτσι λένε οι έρευνες.
Το μεγάλο μπέρδεμα γίνεται με τους ιταλικούς καφέδες, καθώς ακόμη και μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να δείξει διαφορετικό χαρακτήρα.
Έτσι, τον διπλό Espresso πίνουν οι διανοούμενοι, ενώ τον μακιάτο προτιμούν οι γυναίκες που κάνουν καριέρα και ταυτόχρονα είναι μητέρες.
Στο latte πάλι φαίνεται ότι έχουν προτίμηση οι περιβόητοι metrosexual και δεν αποτελεί έκπληξη ότι το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας όσων προτιμούν τον φραπέ και τους άλλους στιγμιαίους καφέδες είναι η… χαλαρότητα.
Όσοι πάλι έχουν αδυναμία στον καπουτσίνο φαίνεται ότι θέλουν να έχουν τον έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερβολικά ευαίσθητοι.
Σε χειρότερη θέση βρίσκονται αυτοί που πίνουν ντεκαφεϊνέ. Δίνουν στους άλλους να καταλάβουν ότι δεν βγαίνουν συχνά για να διασκεδάσουν…
Αν πάμε πάλι στον φρεντοτσίνο η κατάσταση… ξεφεύγει αφού φαίνεται πω όσοι τον διαλέγουν είναι κατά βάθος ανώριμοι, ενώ καφέ με γάλα αμυγδάλου επιλέγουν οι πολύ «κολλημένοι» με τα κοινωνικά δίκτυα ή οι έχοντες δυσανεξία στη λακτόζη.
Πάντως τον καφέ φίλτρου τον προτιμούν οι εκλεπτυσμένοι.
Για το τέλος τον ελληνικό καφέ πίνουν οι πιο… παραδοσιακοί τύποι που δεν θέλουν τις αλλαγές και προτιμούν τα δοκιμασμένα.
Οι πικρές γεύσεις σχετίζονται με σαδισμό και ναρκισσισμό
Οι άνθρωποι που πίνουν τον καφέ τους σκέτο είναι πιθανό να είναι «σκοτεινοί» όπως έδειξε μια αμφιλεγόμενη έρευνα του πανεπιστημίου Innsbruck της Αυστρίας.
Η μελέτη που έγινε σε περίπου 1.000 άτομα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες, καθώς συσχετίζει τις πικρές γεύσεις με την αντικοινωνική συμπεριφορά και αποδίδει σε όσους απολαμβάνουν τα ποτά και τα τρόφιμα με μια πικρή γεύση μεγάλη πιθανότητα να έχουν χαρακτηριστικά που συνδέονται με την ψυχοπάθεια, το σαδισμό, το ναρκισσισμό ή το μακιαβελισμό…