Χρόνια τώρα η κατανάλωση αυγών αποτελεί αντικείμενο μελέτης δεκάδων επιστημόνων και πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου αυξάνεται προοδευτικά όσο αυξάνεται και ο αριθμός των αυγών που καταναλώνονται.

Η έρευνα παρακολούθησε την διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής σχεδόν 30.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ για 31 χρόνια και διαπίστωσε ότι η χοληστερόλη των αυγών όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.

Στις ΗΠΑ, οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες δεν παρέχουν αναφέρονται στον αριθμό των αβγών που πρέπει να τρώει κάποιος την ημέρα, ωστόσο, πριν το 2015 οι οδηγίες συνιστούσαν η πρόσληψη χοληστερόλης να μην υπερβαίνει τα 300mg την ημέρα.

Ένα μεγάλο αβγό περιέχει σχεδόν 200mg χοληστερόλης, σχεδόν το αντίστοιχο μια μπριζόλας 225 γρ. σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Άλλες πλούσιες πηγές διατροφικής χοληστερόλης είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το τυρί και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.