Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σάο Πάολο και του Παρά στη Βραζιλία εντόπισαν πιθανές θεραπευτικές ιδιότητες της κουρκουμίνης, βασικού συστατικού του κουρκουμά, και άλλων βιοδραστικών ενώσεων του εν λόγω τροφίμου στον καρκίνο του στομάχου, την τρίτη και πέμπτη πιο συχνή μορφή καρκίνου στους Βραζιλιάνους και τις Βραζιλιάνες, αντίστοιχα.
«Πραγματοποιήσαμε μία ευρεία επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας για τα συστατικά και τις βιοδραστικές ενώσεις που έχουν πιθανές δράσεις στην πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου του στομάχου και εντοπίσαμε ότι ο κουρκουμάς είναι μία από αυτές», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης.
Εκτός από την κουρκουμίνη, άλλοι παράγοντες που εντοπίστηκε πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της ιστονικής δραστηριότητας, ήταν η χολεκαλσιφερόλη, η ρεσβερατρόλη, η οποία συναντάται κυρίως στα σταφύλια και στο κόκκινο κρασί και η κουερσετίνη που συναντάται στα μήλα, στο μπρόκολο, και τα κρεμμύδια.