Το ετήσιο εμβόλιο είναι o σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθείτε από τη γρίπη. Όμως, μπορείτε να λάβετε και άλλα μέτρα για να την αποτρέψετε και μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα κοινό τρόφιμο μπορεί να είναι ένας από αυτούς.

Το μανιτάρι είναι ένας μύκητας με πολλές δυνατότητες. 

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι τα μανιτάρια μπορούν:

  • να βελτιώσουν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων και
  • να προστατεύουν από τον καρκίνο
  • να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Nature Immunology» δείχνει ότι μπορεί να προστατεύουν και από τη γρίπη. Ερευνητές με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά διαπίστωσαν ότι οι ίνες β-γλυκάνης που βρίσκονται σε όλους τους τύπους μανιταριών θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα είδος φραγμού στη γρίπη, περιορίζοντας τη φλεγμονή στους πνεύμονες των ποντικών που εκτέθηκαν σε λοίμωξη μετά από μια δόση β-γλυκάνης.

Ακόμα, τα ποντίκια που έλαβαν τις ίνες εμφάνισαν βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων και χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου όταν προσβλήθηκαν από γρίπη. Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μας πουν περισσότερα, αλλά αυτή είναι ήδη μια πολλά υποσχόμενη οδός προς εξέταση από τους ερευνητές.

«Η β-γλυκάνη βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα όλων των μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας ως μέρος του ανθρώπινου μικροβιώματος. Είναι δελεαστικό να υποθέσουμε ότι τα επίπεδα και η σύνθεση των μυκήτων σε ένα άτομο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό του σύστημα ανταποκρίνεται στις λοιμώξεις, εν μέρει λόγω της β-γλυκάνης», αναφέρει ο Maziar Divangahi, ο οποίος είναι ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο McGill.