Στην επιστήμη της διατροφολογίας, τρεις είναι οι μοναδικοί τρόποι για το «κάψιμο» των θερμίδων:

Aπλά αναπνέοντας (οι περισσότερες θερμίδες που καίμε καθημερινά προκύπτουν από την ενέργεια που καταβάλλει ο οργανισμός μας για να μας κρατάει ζωντανούς και για να λειτουργούν τα συστήματά μας, αυτό που ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός), χωνεύοντας καλά την τροφή και μέσω της κίνησης και της άσκησης.

Οι τροφές που λέγεται ότι «καίνε» λίπος (όπως η καφεΐνη και οι πιπεριές τσίλι) μπορεί να αυξήσουν τον μεταβολισμό ελάχιστα, αλλά όχι σε σημείο να υπάρξει σημαντική διαφορά στην ικανότητά απώλειας βάρους ή λίπους.

Οι πιπεριές τσίλι, για παράδειγμα, περιέχουν μία ουσία που λέγεται καψαϊκίνη. Η ιδέα είναι ότι η θερμότητα από αυτή την ουσία αυξάνει την αδρεναλίνη, προκαλώντας το σώμα να αυξήσει το κάψιμο θερμίδων.

Το πρόβλημα με αυτή τη θεωρία είναι ότι, αν και ακούγεται λογική, τίποτα που τρώμε δεν αυξάνει τον μεταβολισμό μας αρκετά έντονα ή για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε αισθητή απώλεια βάρους.