Δευτέρα
06 Ιανουαρίου 2025

Καρκίνος: Το μπαχαρικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

Ευ ζην

Ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα μπορεί να είναι ο σύμμαχός σας στην πρόληψη του καρκίνου. Μια διαιτολόγος αποκαλύπτει ένα  για να προστατεύσετε την υγεία σας.

Η Nichole, γνωστή ως oncology.nutrition.rd στο TikTok, μοιράζεται συμβουλές εξηγώντας στους χρήστες του διαδικτύου πώς μπορούν να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους για να βελτιώσουν την υγεία τους. H διατροφολόγος με εξειδίκευση στην πρόληψη του καρκίνου, περιέγραψε τα οφέλη ενός μπαχαρικού.

Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι η προσθήκη ενός απλού μπαχαρικού στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Εφόσον δεν λαμβάνεται υπό τη μορφή συμπληρώματος διατροφής, το μπαχαρικό αυτό μπορεί να σας ωφελήσει με διάφορους τρόπους.

«Ένα από τα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας για να περιορίσετε τη φλεγμονή και να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου είναι ο κουρκουμάς», αποκάλυψε η ειδικός.

Ακόμα, η Nichole εξήγησε ότι η προσθήκη του κουρκουμά στη διατροφή πρέπει να γίνεται μέσω της φυσικής του μορφής (ρίζα ή σκόνη για μαγειρική) και όχι με τη μορφή συμπληρωμάτων, τα οποία μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρανέργειες.

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν φυσικές λύσεις για την ενίσχυση της υγείας τους. 

Ωστόσο, η Nichole προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ορισμένων συμπληρωμάτων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του κουρκουμά.

Σύμφωνα με την ειδικό, η κατανάλωση του κουρκουμά σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να επιφέρει ανεπιθύμητες παρενέργειες, ενώ η προσθήκη του στη διατροφή μας μέσω της φυσικής του μορφής είναι ένας πολύ πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για να αποκομίσουμε τα οφέλη του.

«Υπήρξαν καρκινοπαθείς που νοσηλεύτηκαν λόγω παρενεργειών από συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή μετά τη θεραπεία κατά του καρκίνου».

Τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση που καλλιεργείται σε πολλές ασιατικές χώρες. Η επιστημονική του ονομασία είναι Curcuma longa.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η έρευνα δείχνει ότι η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, καθώς και να αποτρέπει την ανάπτυξη περισσότερων. Οι κλινικές δοκιμές διερευνούν στην πραγματικότητα τη χρήση της κουρκουμίνης και ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα αυτό.

Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα σαφείς ενδείξεις ότι ο κουρκουμάς ή η κουρκουμίνη μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο, αλλά τα αποτελέσματα των μελετών σχετικά με το θέμα είναι πολλά υποσχόμενα.

Ο κουρκουμάς μπορεί να καταναλωθεί ωμός, σε μορφή σκόνης, ως πάστα ή εκχύλισμα. Διατίθεται επίσης σε μορφή ελαίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

ΕΕ: Ενιαίος φορτιστής «USB Type C» για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές – Tι θα γίνει με τα παλιά κινητά και τους υπολογιστές

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα η νέα κοινοτική νομοθεσία, που ορίζει ότι όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές, που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, ακουστικά κλπ – ανε...

Διαβήτης τύπου 2: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Αισθητά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Περίπου 463 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν παγκοσμίως το 2019, ενώ προβλέπετ...

Φόρτωση άρθρων...