Μια μέτρια «δόση» φρούτων, λαχανικών και οσπρίων είναι αρκετή για να προστατευτούμε από σοβαρές επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό και για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου, διαπίστωσε διεθνής ομάδα ερευνητών.
Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγιεινών τροφών καθημερινά δεν προσφέρει σε αξιοσημείωτο βαθμό επιπλέον οφέλη σε σύγκριση με την κατανάλωση τριών ή τεσσάρων μερίδων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να καταναλώνουμε τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων, λαχανικών και οσπρίων την ημέρα, αν και ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι χρειάζεται διπλάσια ποσότητα για να μειωθεί αισθητά ο κίνδυνος χρόνιων παθήσεων και καρδιαγγειακών επιπλοκών, αναφέρει η βρετανική Guardian.
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από 135.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο για διάστημα 10 ετών περίπου, δείχνει ότι μόλις 375 γραμμάρια των παραπάνω υγιεινών τροφών είναι αρκετά για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος, καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου, εύρημα εξαιρετικά ενθαρρυντικό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.
Όπως επισημαίνει βέβαια η βασική συντάκτρια της μελέτης, Βικτόρια Μίλλερ, από το Πανεπιστήμιο Μακ Μάστερ του Καναδά, δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει τα παραπάνω ευρήματα «δικαιολογία» για να καταναλώνει λιγότερα ωφέλιμα προϊόντα, αλλά αντίθετα ότι πρέπει να προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας όσο το δυνατόν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις