Σαββάτο
30 Νοεμβρίου 2024

Τα δώδεκα φαγητά που τρώνε στην Ικαρία και ζουν μέχρι τα 100

Ευ ζην

Η Ικαρία, το ελληνικό νησί όπου οι άνθρωποι «ξεχνούν να πεθάνουν», είναι μια από τις πέντε περιοχές σε όλο τον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό αιωνόβιων.

Το 2009, Έλληνες γιατροί και ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 13% των Ικαριωτών στη μελέτη τους ήταν άνω των 80 ετών, σε σύγκριση με περίπου 1,5% του παγκόσμιου πληθυσμού και γύρω στο 4% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Οι άνθρωποι στο νησί είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100 από τους Αμερικανούς.

ΠΗΓΗ: moneypress.gr

Η Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, διάσημη σεφ και ιδιοκτήτρια σχολής μαγειρικής Diane Kochilas, έχοντας οικογενειακές ρίζες από την Ικαρία λέει στο CNBC, ποια είναι τα 12 φαγητά που τρώνε οι Ικαριώτες.

Αναλυτικότερα:

1. Φασόλια και όσπρια

Αυτά είναι από τα βασικά συστατικά του ικαριώτικου τρόπου διατροφής. Η προσθήκη τους στο καθημερινό πρόγραμμα γευμάτων έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη μακροζωία και μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αποσύρει σταδιακά το κρέας από τη διατροφή του.

Παραδείγματα:

Ρεβίθια
Γίγαντες
Φακές
Φάβα

2. Σκόρδο

Οι σύγχρονοι Ικαριώτες το λατρεύουν. Η κόρη της Kochilas φτιάχνει ένα χυμό ωμού σκόρδου, τσαγιού βουνού ή φασκόμηλου, τζίντζερ και μελιού, το οποίο καταναλώνει προληπτικά όταν πέφτει η θερμοκρασία ή νιώθει ότι αρχίζει να έχει κρυολόγημα. Πρόκειται για συμβουλή οικογενειακού φίλου, ο οποίος είναι 91 χρονών.

Το σκόρδο κάνει σχεδόν τα πάντα πιο νόστιμα. Γλυκαίνει καθώς μαλακώνει και μαγειρεύεται, προσδίδοντας μια σχεδόν καραμελωμένη γεύση σε πολλά διαφορετικά φαγητά.

3. Σιτηρά

Τα σιτηρά ολικής αλέσεως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής της Ικαρίας.

Παραδείγματα:

• Πλιγούρι
• Farro
• Ζυμαρικά και συγκεκριμένα ολικής αλέσεως, χωρίς γλουτένη, πλούσια σε πρωτεΐνες, ή με βάση τα φασόλια

4. Βότανα

Στην Ικαρία οι περισσότερες οικογένειες έχουν ένα ντουλάπι γεμάτο με αποξηραμένα βότανα, οι θεραπευτικές ιδιότητες των οποίων εμπεριέχονται στη γνώση που μεταδίδεται από τη μια γενιά στην άλλη.

Παραδείγματα:
Φύλλα δάφνης
Ρίγανη
Αλμυρά
Θυμάρι
Μέντα

5. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι ένα σημαντικό συστατικό στην ελληνική μαγειρική.

Παραδείγματα:

Αμύγδαλα
Φιστίκια Αιγίνης
Καρύδια

6. Ελιές

Οι ελιές αποτελούν βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής από τους προϊστορικούς χρόνους.

7. Ελαιόλαδο

Πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή, και κατ’ επέκταση, τη αποδίδονται της Ικαρίας, αποδίδονται στο ελαιόλαδο.

8. Θαλασσινό αλάτι

Στην Ικαρία, πολλοί άνθρωποι, χρησιμοποιούν θαλασσινό αλάτι που συγκεντρώνεται στις μικρές φυσικές αλυκές που έχουν σχηματιστεί κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής του νησιού εδώ και αιώνες. Έχει καλύτερη γεύση από το επιτραπέζιο αλάτι, το οποίο προέρχεται από ορυχεία και είναι επεξεργασμένο σε μεγάλο βαθμό.

9. Μέλι

Η καθημερινή κατανάλωση μελιού είναι ένα από τα μυστικά μακροζωίας των νησιωτών. Το μέλι είναι αντιβακτηριακό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη ή τα τεχνητά γλυκαντικά βοηθά το σώμα να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Πολλοί άνθρωποι στην Ικαρία τρώνε μια κουταλιά κάθε πρωί.

10. Αποξηραμένα φρούτα

Τα σύκα και οι σταφίδες είναι δύο αποξηραμένα φρούτα που η Kochilas βάζει σε κάθε λογής αλμυρά πιάτα, ειδικά σε σαλάτες και πιάτα με ρύζι.

11. Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί μέρος της διατροφής της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το παραδοσιακό γιαούρτι στην Ικαρία παράγεται με κατσικίσιο γάλα και έχει νόστιμη ξινή γεύση και κρεμώδη υφή.

Ωστόσο σε όσους δεν αρέσει το γιαούρτι με κατσικίσιο γάλα, η Kochilas λέει πως το ελληνικό γιαούρτι είναι εξίσου πλούσιο σε προβιοτικά.

12. Φέτα και παρόμοια τυριά

Σχεδόν όλα τα τυριά που φτιάχνουν και τρώνε οι Ικαριώτες παράγονται με γίδινο ή πρόβειο γάλα, όπως η φέτα, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι φυσικά ζυμωμένο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών - 2000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών και στην μικροβιακή αντοχή κρούουν οι επιστήμονες. Μάλιστα, χαρακτήρισαν την απειλή α...

Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει μεταξύ 3 και 5 το πρωί, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που ρίχνει φως στα αίτια της συγκεκριμένης συμπερι...

Φόρτωση άρθρων...