Σαββάτο
19 Απριλίου 2025

Τα φραγκόσυκα καταπολεμούν αποτελεσματικά το μεθύσι!

Ευ ζην

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, τα φραγκόσυκα μειώνουν και την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης.

Αυτό αναφέρει ανάρτηση για την υγεία και τη διατροφή, στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, που υπογράφει η διατροφολόγος Σταματάκη Αστερία.

Η υψηλή διατροφική αξία των φραγκόσυκων
Το φραγκόσυκο είναι ένα άκρως καλοκαιρινό φρούτο, με χυμώδη σάρκα και ιδιαίτερη γεύση. Τη φραγκοσυκιά τη συναντάμε πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και τα νησιά. Η καταγωγή της είναι από την Κεντρική Αμερική και στην Ευρώπη την «έφεραν» Ισπανοί θαλασσοπόροι τον 15ο-16ο αιώνα.

Ο κυλινδρικός καρπός της ποικίλλει από κιτρινοπράσινος έως πορτοκαλί (στην ωρίμανση) και τρώγεται ωμός, ψημένος, γίνεται χυμός και μαρμελάδα. Μπορεί η συγκομιδή του και το καθάρισμά του να απαιτεί χρόνο και τρόπο, όμως η γεύση του και η θρεπτική αξία του αποζημιώνουν τους καταναλωτές.

Ιδιότητες, θρεπτική αξία, βιταμίνες
Τα φραγκόσυκα, όπως όλα τα φρούτα, είναι φτωχά σε θερμίδες. Ένα φλιτζάνι καθαρισμένου φραγκόσυκου (περίπου 150 γραμμάρια) αποδίδει 61 θερμίδες και μας δίνει 14 γραμμάρια υδατανθράκων, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης και 0,8 γραμμάρια λιπαρών.

Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, τόσο σε αδιάλυτες, όσο και σε διαλυτές (πηκτίνη). Μία μερίδα φραγκόσυκου καλύπτει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών για τους άνδρες και το 21% για τις γυναίκες.

Ως γνωστόν, οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καθώς και στην πρόληψη κάποιων χρόνιων νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, ο καρπός της φραγκοσυκιάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, καθώς ένα φλιτζάνι φραγκόσυκου καλύπτει το 35% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, που διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Όμως, επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη αλλοιώνεται γρήγορα, καλό είναι να αποθηκεύονται τα φρούτα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και να αποφλοιώνονται πριν από την κατανάλωσή τους. Όσον αφορά τα μεταλλικά στοιχεία, τα φραγκόσυκα έχουν καλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό.

Αξιοσημείωτη, δε, είναι και η περιεκτικότητά τους σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι βεταλαίνες. Μάλιστα, μελέτες Ιταλών ερευνητών δείχνουν ότι οι βεταλαίνες των φραγκόσυκων προστατεύουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Αποτελέσματα μελετών δείχνουν, ακόμη, ότι η κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 καθώς και ότι μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης. Για να επιβεβαιωθούν αυτές οι δράσεις, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες.

Προσοχή, η βρώση φραγκόσυκων μπορεί να δημιουργήσει κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες γι' αυτό καλό είναι να προσέχουν άτομα που υποφέρουν από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και φλεγμονώδεις εντεροπάθειες.

Πηγή: ygeiaonline.gr

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ποια συμβουλή για το δείπνο δίνει διατροφολόγος σε όσους δυσκολεύονται να κοιμηθούν

Το δείπνο σας μπορεί να παίξει ρόλο για έναν ήρεμο ύπνο. Σύμφωνα με μία διατροφολόγο, μία βασική συμβουλή της για το βραδινό γεύμα, που μπορεί να κάνει τη διαφορά για όσους δυσκολε...

Άνοια: Ποια συνήθεια βοηθάει στην πρόληψή της

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας, των βιοδεικτών στο αίμα και της γνωστικής λειτουργίας, προσφέροντας ελπίδα για την πρόληψη της άνοιας. Ν...

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Το μπαχαρικό που προσφέρει ανακούφιση από τα συμπτώματα

Σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στη διαχείριση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). Ειδικοί διατροφής αναδεικνύουν ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό, γνωστό για τις καταπραϋντικές το...

Φόρτωση άρθρων...