Ορισμένες μέθοδοι μαγειρέματος, οι οποίες περιγράφονται γρήγορα, καθιστούν δυνατή την καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών ιδιοτήτων των τροφίμων, ειδικότερα πρόσληψη βιταμινών από λαχανικά.
Σας συμβουλεύουμε να προνοήσετε:
Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δρα Λάμπη Χριστόπουλο
- Ατμός που αποτελείται από βραστό νερό σε δοχείο και να ρίξετε το φαγητό που πρόκειται να μαγειρευτεί σε ένα άλλο που θα φύγει περάστε τον ατμό αλλά όχι το νερό,
- Ατμός, ο οποίος συνίσταται στο βραστό μαγείρεμα των λαχανικών στο χυμό τους,
- Το μαγείρεμα wok που αποτελείται από πιάσιμο, με ή χωρίς ύλη λιπαρά, λαχανικά που θα διατηρήσουν τις βιταμίνες τους.
Αφήστε κατά μέρος περισσότερο μαγειρική (νερό ή φούρνο).
2. Τα κρέατα ή τα ψάρια ψητά μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες.
Το μαρινάρισμα εκ των προτέρων θα περιορίσει αυτό το πρόβλημα, η μαρινάδα σχηματίζοντας ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στις τροφές. Μη διστάσετε να προετοιμάσετε μια μαρινάδα γιατί θα φέρει μια πραγματική γκουρμέ πινελιά στο κρέας, τα ψάρια, τα κεμπάπ, τα φιλέτα κοτόπουλου...
Μερικά παραδείγματα μαρινάτων για δοκιμή:
ελαιόλαδο + βότανα
ελαιόλαδο + λεμόνι + σχοινόπρασο
ελαιόλαδο + λεμόνι + σκόρδο
φυσικό γιαούρτι + ελαιόλαδο + κάρυ, σάλτσα σόγιας + μέλι...
3. Σκεφτείτε τα μπαχαρικά!
Τα μπαχαρικά φέρνουν γεύση και νέες γεύσεις στα πιάτα σας, τα αναδεικνύουν. Έτσι, έχετε το αντανακλαστικό να βάλει στην κουζίνα σας. Για αυτό, έχετε την επιλογή επειδή τα μπαχαρικά στη διάθεσή σας είναι πολλά: κόλιανδρο, κάρδαμο, πιπερόριζα, κανέλα.
4. Επιλέξτε τα μαγειρικά σας σκεύη. Να τα προτιμάτε από ανοξεί δωτο χάλυβα, χυτοσίδηρο και κεραμικά που δεν περιέχουν PTFE, μια καρκινογόνο επικάλυψη που υπάρχει στα παραπάνω σκεύη.
Αυτό θα γίνει επικίνδυνο από τη στιγμή που η κατσαρόλα είναι γρατζουνισμένη.Θα καταλάβετε εδώ τη σημασία του μαγειρέματος με σπάτουλες και ξύλινα κουτάλια και πετάξτε τα σκεύη σας μόλις γδάρουν.
Από την άλλη πλευρά, να αποφύγετε το χαλκό, το αλουμίνιο, το τεφλόν και τη σιλικόνη. Εάν τα καλούπια σιλικόνης σας εκπέμπουν κακές οσμές κατά το μαγείρεμα, πιθανώς επειδή είναι κακής ποιότητας.
Καλύτερα να χωριστεί. Επίσης να γνωρίζετε ότι συνιστάται να μαγειρεύετε με μια ξύλινη σανίδα και όχι με μια πλαστική σανίδα. Θα δημιουργηθούν λιγότερα μικρόβια στο ξύλο. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνει και στεγνώσει το χαρτόνι σας μετά από κάθε χρήση του.