Τρόφιμα και καρκίνος, ένα θέμα με πολλές παραμέτρους και ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι έρευνες που δημοσιεύονται καθημερινά μάς κάνουν όλους να αισθανόμαστε ευάλωτοι απέναντι στην ασθένεια και ταυτόχρονα ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι τρώμε.

Τι πραγματικά, όμως, ισχύει από όσα ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά για τη σχέση συγκεκριμένων τροφίμων με τον καρκίνο;

Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δρα Λάμπη Χριστόπουλο

1. Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

- 400γρ τουλάχιστον φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

- Πλήρη δημητριακά ή ξερά λαχανικά σε κάθε γεύμα.

- Το μαύρο πιπέρι και το curcumin ενισχύει τον αντικαρκινικό ρόλο των τροφών.

2. Να καταναλώνετε λιγότερο από 500 g (δύο μέτριες μπριζόλες) κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

3. Να πίνετε 1 ποτήρι κρασί την ημέρα αν είστε γυναίκα και το διπλάσιο αν είστε άνδρας. (ή 10 – 15 γρ αλκοόλ την ημέρα)

4. Να καταναλώνετε λίγο αλάτι.

5. Όχι συμπληρώματα, αλλά να καλύπτετε τις ανάγκες σας με φυσικές τροφές.

6. Να είστε αδύνατος (η). Να μην καταναλώνετε τροφές με μεγάλη θερμιδική αξία και να αποφεύγετε τους γλυκούς χυμούς

7. Να έχετε συστηματική σωματική άσκηση.

8. Οι μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους.

Προσοχή στο βάρος σας. Η παχυσαρκία, (όταν ο δείκτης της μυϊκής μάζας ξεπερνά το 30*), αυξάνει το κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου, εμφράγματος μυοκαρδίου, και νόσου του Alzheimer.

Η μεσογειακή κουζίνα ασπίδα στον καρκίνο

Η Μεσογειακή δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο μειώνει τη θνησιμότητα κατά 70% στους καρδιακούς. Αυτή η δίαιτα δεν απαγορεύει την κατανάλωση οποιουδήποτε προϊόντος, αλλά με συγκεκριμένη συχνότητα και ποσότητα.

- δεν αποκλείονται τα κορεσμένα λίπη και δεν πρέπει να καταναλώνετε μόνον ακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το λάδι είναι προϊόν καθημερινής κατανάλωσης.

Για το μαγείρεμα χρησιμοποιείτε μισή ποσότητα ελαιόλαδου και μισή ποσότητα καλαμποκέλαιου, ανακατεμένα. Το μεικτό αυτό λάδι είναι το ιδανικότερο για την υγεία, διότι, έχετε μια ισορροπία ανάμεσα στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το μεν καλαμποκέλαιο έχει πολλά πολυακόρεστα και λίγα μονοακόρεστα ενώ το ελαιόλαδο έχει πολλά μονοακόρεστα και λίγα πολυακόρεστα. Το μείγμα τους το καθιστά ιδανικό για το μαγείρεμα. Αντίθετα για τις σαλάτες να χρησιμοποιείτε καθαρό ελαιόλαδο.

- καταναλώνετε μικρή ποσότητα αλκοόλ κατά προτίμηση κρασί αν είναι εύκολο κόκκινο, δύο ποτήρια του κρασιού την ημέρα, συστηματικά.

Στο κόκκινο κρασί η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των περικαρπίων (φλούδες) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, καθώς και από τη διάρκεια της ζύμωσης.

«Γι' αυτό και οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί, δεδομένου ότι στη διάρκεια της οινοποίησης, οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται μαζί με τον χυμό του σταφυλιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ ότι στο άσπρο κρασί.

Γενικά, τα κόκκινα κρασιά περιέχουν 7-10 φορές περισσό τερες πολυφαινόλες σε σχέση με τα λευκά. Δύο ποτήρια κρασιού ημερησίως μπορεί να δώσουν στον οργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες πολυφαινολών, οι οποίες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από καρδιοπάθειες και καρκίνο.

Μελέτες έδειξαν ότι χημικές ουσίες, οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε μεσογειακά προϊόντα, δεν σταματούν μόνο τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων αλλά και τα σκοτώνουν.

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από τη φλούδα του φρούτου ή του κηπευτικού και συμβάλ λουν στην άμυνά του, στις μολύνσεις από παθογόνους παράγοντες.

Είναι οι ουσίες δεσμεύουν το οξυγόνο και γι’ αυτό -κακώς - ονομάζονται «αντιοξειδωτικές».

Το λάδι, το κρασί (κυρίως το κόκκινο), ορισμένα φρούτα όπως το μήλο και το πορτοκάλι, αλλά και η ντομάτα και το κρεμμύδι, όλα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες.

Τρώγοντας προϊόντα με πολλές πολυφαινόλες, δημιουργείται στον οργανισμό μια ασπίδα κατά της ανάπτυξης καρκινικών όγκων.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει σχέση με την εμφάνιση καρκίνου στο παχύ έντερο. Θα ήταν καλύτερα να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας μια το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

Αντίθετα τα ψάρια και τα πουλερικά θα μπορούσαν να μειώσουν μακροπρόθεσμα το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Η συστηματική κατανάλωση μπρόκολου πολλές φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο, στα πνευμόνια, και στο στήθος στη γυναίκα λίγο πριν την εμμηνόπαυση.

Τρώγοντας επίσης συστηματικά μπρόκολο θα μπορούσε να μειωθεί η συχνότητα des infections Helicobacter pylori, που είναι υπεύθυνο για γαστρίτιδες, έλκος στομάχου και όγκους στο στομάχι.

Το πράσινο και το μαύρο τσάι θα μπορούσε να έχει προστατευτικά αποτελέσματα απέναντι σε διάφορους τύπους καρκίνου.

Όσοι πίνουν δύο φλιτζάνια τσάι την ημέρα συστηματικά μειώνουν το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων κατά 46 % από εκείνους που δεν πίνουν καθόλου τσάι.