Οι ειδικοί αποκαλύπτουν το κορυφαίο βότανο που βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης και παράλληλα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Τα βότανα μπορούν να προσθέσουν γεύση στα γεύματα σας αντικαθιστώντας συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα βότανα εκτός από γεύση, άρωμα και ξεχωριστή εμφάνιση στα πιάτα σας, είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Η χρήση βοτάνων για την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών, όπως το βούτυρο, είναι μια εξαιρετική στρατηγική για τη διαχείριση της υψηλής χοληστερίνης, χωρίς να θυσιάσετε τη γεύση.
Και παρόλο που δεν υπάρχει αρκετή επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει ότι ένα μόνο βότανο στη μαγειρική μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, το δεντρολίβανο είναι η κορυφαία επιλογή των ειδικών για καλύτερα επίπεδα χοληστερίνης.
Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμβαδίζει με τη μεσογειακή διατροφή και συνδυάζεται τέλεια με το ελαιόλαδο, ένα ακόρεστο λίπος πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της HDL (γνωστής ως «καλής») χοληστερίνης και στη μείωση της LDL (γνωστής ως «κακής») χοληστερίνης.
Δεντρολίβανο: Τα οφέλη του για την υγεία
- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
- Ταιριάζει με τη μεσογειακή διατροφή
- Συνδυάζεται τέλεια με το ελαιόλαδο
- Βοηθά στη μείωση της πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών
- Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
«Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στο σώμα, βοηθώντας τελικά στην πρόληψη της επιβλαβούς οξείδωσης της κακής χοληστερίνης, της LDL», αναφέρει η Jordan Hill, M.C.D., RD, CSSD.
Σε μια παλαιότερη και πολύ μικρή μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του εκχυλίσματος φύλλων δεντρολίβανου στα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερίνης στο αίμα. Σαράντα οκτώ συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία για να λαμβάνουν 2, 5 ή 10 γραμμάρια σκόνης φύλλων δεντρολίβανου ημερησίως για τέσσερις εβδομάδες.
Λήφθηκαν δείγματα αίματος στην αρχή και στο τέλος της μελέτης και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν τη μεγαλύτερη δόση (10 γραμμάρια) είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα LDL και υψηλότερα επίπεδα HDL. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του δεντρολίβανου.
Παρόλο που αυτή η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, δεν μπορούμε να πούμε ότι η χρήση δεντρολίβανου στη μαγειρική μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστούν οι επιδράσεις του, αλλά η χρήση του στο φαγητό σας μπορεί σίγουρα να ενισχύσει τη θρεπτική αξία, να μειώσει την ανάγκη για προσθήκη λιπαρών και να προσθέσει χρώμα και γεύση.
Ταιριάζει με τη μεσογειακή διατροφή
Μελέτες παρατήρησης και τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ελέγχου δείχνουν ότι η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή έχει καρδιοπροστατευτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της HDL χοληστερίνης. Αυτό το διατροφικό πρότυπο είναι πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια και περιορισμένο σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.
Ακόμα, είναι πλούσιο σε βότανα και μπαχαρικά, όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, βασιλικό, κανέλα, τζίντζερ και άλλα. Η χρήση δεντρολίβανου στα πιάτα σας βοηθά στην αύξηση της θρεπτικής αξίας και προσθέτει αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και γεύση.
Κλινική δοκιμή φέρνει πιο κοντά τη δυνατότητα διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ
Μακροζωία: Ποιες τροφές θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε μέχρι τα 100
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις