Ετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 60 λεπτά
Υλικά
- 1+½ κιλά χταπόδι
- 1 συσκευασία φάβα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- Λίγη μουστάρδα
- Λίγο μέλι
- Λίγο άσπρο ξίδι
- Ελαιόλαδο
- Φρέσκο δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι
- Λίγη κάππαρη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
1. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε αναμμένο μάτι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι αλλά και τη φάβα να σοταριστεί. Ανακατεύουμε μέχρι η φάβα να γυαλίσει και να στεγνώσει η κατσαρόλα.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τόσο νερό όσο να τη σκεπάσει, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει μια γερή βράση. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά μέχρι να γίνει σαν μελωμένος πουρές. Όταν ετοιμαστεί, την αδειάζουμε από την κατσαρόλα σε μίξερ, την αλέθουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
2. Ρίχνουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε τηγάνι, προσθέτουμε ελάχιστο νερό, μπόλικο λάδι και ανάβουμε το μάτι. Προσθέτουμε το σκόρδο, το φρέσκο δεντρολίβανο και στη συνέχεια ολόκληρο το χταπόδι.
Αφήνουμε να βράσει λίγο με τα υπόλοιπα υλικά και το γυρίζουμε. Προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε αρκετή ώρα να βράσει το χταπόδι. Παράλληλα, σε μπολάκι, ανακατεύουμε λίγη μουστάρδα με μέλι και νερό και περιχύνουμε τη σάλτσα στο χταπόδι που βράζει.
Αφήνουμε να πάρει τη γεύση της σάλτσας και όταν είναι έτοιμο, το σερβίρουμε με τη φάβα και πασπαλίζουμε με λίγη κάππαρη.