Για 8-10 κομμάτια
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Υλικά
Για το κέικ
- 3 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
- 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 2 κουταλάκια βανίλια-ζάχαρη (της αγοράς)
- 2 αυγά
- 1 πρέζα αλάτι
- 5 κουταλάκια σούπας κακάο
- 150 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο (ή Βιτάμ)
- ¾ φλιτζανιού τσαγιού γάλα
Για την κρέμα
- 3 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
- 1 κουταλάκι σούπας άνθος αραβοσίτου (ή νισεστές)
- 2 κουταλάκια βανίλια-ζάχαρη (της αγοράς)
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1 πρέζα αλάτι
- ¾ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη - Σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και ενώ συνεχίζεται το χτύπημα προσθέτουμε σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά για το κέικ.
Όταν η παχύρευστη ζύμη ετοιμαστεί την απλώνουμε σε ένα βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με κακάο τσέρκι ή ταψάκι (το δικό μου είναι 25 εκατοστά).
Βάζουμε όλα τα υλικά για την κρέμα σε κατσαρολάκι, ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το σκεύος στο μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει η κρέμα (προσοχή να μη σβολιάσει). Την αφήνουμε να κρυώσει και κατά τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε για να μη πιάσει η επιφάνεια της κρούστα.
2. Με κουτάλι της σούπας, παίρνουμε ποσότητες κρέμας και τις τοποθετούμε στη ζύμη του κέικ, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους (δεν τις απλώνουμε).
Ψήνουμε το κέικ στους 170 βαθμούς από κάτω με αέρα, για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι η λεπίδα από το μαχαίρι να βγει καθαρή όταν τη μπήξουμε στο κέικ. Σερβίρουμε, κάνοντας γραμμές με σάλτσα καραμέλας ή σοκολάτας.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις