Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2024

Κόκορας παστιτσάδα

Μαγειρική
Για 7-8 άτομα

Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 120 λεπτά

Υλικά

- 1 κόκορας, 2½ με 3 κιλά
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 8 σκελίδες σκόρδου
- Αλάτι
- Πιπέρι σε κόκκους (15 σπυριά)
- Μισό ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
- 12 σπυριά μπαχάρι
- 3 ξύλα κανέλλας - Λίγη ζάχαρη
- 2 κουταλάκια γλυκού σπετσιερικό Κέρκυρας - Φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 2 κουταλάκια σούπας πελτές ντομάτας
- 3 ώριμες ντομάτες
- 1 κιλό χοντρά μακαρόνια
- Βούτυρο Κερκύρας (για τα μακαρόνια)
- Γραβιέρα Κερκύρας (τριμμένη)

Εκτέλεση

1. Κόβουμε τον κόκορα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί ρίχνοντας το λίγο-λίγο. Έπειτα, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, λίγη ζάχαρη, το σπετσιερικό, λίγο βασιλικό και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τις μερίδες του πουλερικού, αφήνοντας το να σιγοβράσει, για περίπου 90 λεπτά (ανάλογα και με το πόσο σκληρός είναι ο κόκκορας. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο). Όταν μαλακώσει ο κόκορας προσθέτουμε το πελτέ, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και το αλάτι. Περιμένουμε να πυκνώσει η σάλτσα και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

2. Στο μεταξύ, έχουμε αρχίσει να βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και με λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπανακοτυρόπιτα

Για 12 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά (+ αναμονή για το φούσκωμα) Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά Για το φύλλο - 3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 1 πρέζα αλάτι - 3 κουτ...

Μυδοπίλαφο πολίτικο

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια μύδια με τα κελύφη, πλυμένα και καθαρισμένα - 100 ml. λευκό ξηρό κρασί - 1 κουτί ντομα...

Ζυμαρικά με σπανάκι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια σπαγγέτι (ή άλλα ζυμαρικά) - 350-400 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι - Ελαιόλαδο - 2-3 σκελί...

Φόρτωση άρθρων...