Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 120 λεπτά
Υλικά
- 1 κόκορας, 2½ με 3 κιλά
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 8 σκελίδες σκόρδου
- Αλάτι
- Πιπέρι σε κόκκους (15 σπυριά)
- Μισό ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
- 12 σπυριά μπαχάρι
- 3 ξύλα κανέλλας - Λίγη ζάχαρη
- 2 κουταλάκια γλυκού σπετσιερικό Κέρκυρας - Φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 2 κουταλάκια σούπας πελτές ντομάτας
- 3 ώριμες ντομάτες
- 1 κιλό χοντρά μακαρόνια
- Βούτυρο Κερκύρας (για τα μακαρόνια)
- Γραβιέρα Κερκύρας (τριμμένη)
Εκτέλεση
1. Κόβουμε τον κόκορα σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κόκορα μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα ξερά μπαχαρικά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί ρίχνοντας το λίγο-λίγο. Έπειτα, προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη ντομάτα, λίγη ζάχαρη, το σπετσιερικό, λίγο βασιλικό και ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τις μερίδες του πουλερικού, αφήνοντας το να σιγοβράσει, για περίπου 90 λεπτά (ανάλογα και με το πόσο σκληρός είναι ο κόκκορας. Μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο). Όταν μαλακώσει ο κόκορας προσθέτουμε το πελτέ, διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και το αλάτι. Περιμένουμε να πυκνώσει η σάλτσα και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.
2. Στο μεταξύ, έχουμε αρχίσει να βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το βούτυρο. Τα ανακατεύουμε να βουτυρωθούν καλά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί και με λίγα φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού.