Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 35 λεπτά
Υλικά
- 400 γραμμάρια ρύζι αρμπόριο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού αποξηραμένα μανιτάρια
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο
- 3-4 κολοκυθάκια (χοντροτριμμένα στον τρίφτη)
- ¾ φλιτζάνια τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- 1 ματσάκι αρωματικά (βασιλικός, μαϊντανός κ.ά.) (ψιλοκομμένα)
- 1 λίτρο ζεστός ζωμός κότας (ή λαχανικών)
- 2-3 κουταλάκια σούπας κουκουνάρια (καβουρντισμένα)
- 4 κουταλάκια σούπας τυρί παρμεζάνα (τριμμένη)
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ με ζεστό νερό, μουλιάζω τα μανιτάρια για 15 με 20 λεπτά, τα σουρώνω και βάζω το νερό στην άκρη, κρατώντας το σχετικά ζεστό. Παράλληλα, ξεπλένω τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζω και τα χοντροτρίβω από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
- Ζεσταίνω το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Ανακατεύω για λίγο, προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα για λίγο έως ότου γυαλίσει.
Προσθέτω κατόπιν τα αποξηραμένα μανιτάρια, ανακατεύω και ρίχνω το κρασί. Αφήνω 2 με 3 λεπτά και ξεκινώ να προσθέτω τον ζεστό ζωμό κότας, σε μικρές δόσεις, εναλλάξ με το ζεστό νερό που έχω κρατήσει από τα μανιτάρια και αφήνοντας κάθε φορά το ρύζι να απορροφά τα υγρά (πάντα ανακατεύοντας).
Τη διαδικασία αυτή την κάνω για 20 με 25 λεπτά έως ότου γίνει το ριζότο, προσπαθώντας πάντα να κρατά κάποια από τα υγρά και να είναι ζουμερό. Προς το τέλος, προσθέτω τα κολοκυθάκια, τα αρωματικά, τα κουκουνάρια, ανακατεύω και αφήνω να πάρουν 1 με 2 βράσεις.
Όταν πλέον είναι έτοιμο, αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω την τριμμένη παρμεζάνα, αλατοπιπερώνω και αφήνω το φαγητό για 5 λεπτά να «σταθεί» πριν ξεκινήσω να σερβίρω!