Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2025

Στόλεν (Stollen)

Μαγειρική

Για 14+ κομμάτια

Ετοιμασία: 5΄

Μαγείρεμα: 90΄

Υλικά

- ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα (120-130 ml) - 2 κουτ. σούπας ζάχαρη - 40 γρ. νωπή μαγιά (της αγοράς) - ½ κιλό σκληρό αλεύρι - 150 γρ. σταφίδες (ξανθές και μαύρες) - 125 γρ. χλιαρό βούτυρο - 5 αυγά (οι κρόκοι) ή 100 ml κρόκοι αυγών - Μια χούφτα χονδροκομ. αμύγδαλα (χωρίς τη φλούδα) - 20 ml κονιάκ - 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι - Ζάχαρη άχνη - 1 κοφτό κουταλάκι μπαχαρικά (λίγο μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα) - 100 γρ. λιωμένο βούτυρο (επιπλέον) Εκτέλεση

1. Σε βαθύ μπολ, αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε καλά το γάλα με πέντε κουταλιές από το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σκεπάζουμε το μπολ με υγρή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό –σχετικά- μέρος για 20 λεπτά περίπου. Παράλληλα, πλένουμε τις σταφίδες με άφθονο νερό και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί ώσπου να φύγουν τα υγρά τους. Έπειτα, στο κάδο του μίξερ, αναμειγνύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τους κρόκους, το έτοιμο προζύμι και το χλιαρό βούτυρο.

Ζυμώνουμε στο μίξερ με τον γάντζο ώσπου να δημιουργηθεί μια αρκετά μαλακή ζύμη. Κατόπιν, σταματάμε το μοτέρ, ρίχνουμε στο κάδο τις στεγνές σταφίδες και το κονιάκ και αναδεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε έπειτα τη ζύμη του κέικ με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, κάπου σχετικά ζεστά.

2. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, με τα χέρια αυτή τη φορά και τη πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να γίνει επίπεδη, με πάχος 2 με 3 εκατοστά περίπου. Έπειτα, τη διπλώνουμε, αφήνοντας όμως την κάτω επιφάνεια της να προεξέχει κατά 1 εκατοστό (θα δείχνει σαν μια μακρόστενη πυραμίδα).

Τέλος, ψήνουμε το στόλεν σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 60 περίπου λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αλείφουμε χρησιμοποιώντας πινελάκι με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που έχουμε αναμείξει από πριν με μπαχαρικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ζαμπονοτυρόπιτα με κρέμα

Για 12 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 1 σφηνάκι ελαιόλαδο - 1 κουταλάκι αλάτι - Νερό, όσο...

Μπαρμπούνια σαβόρο με πετιμέζι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 κιλό μπαρμπούνια ή γόπες (ή και πιο μικρά, σαρδέλες ή μαρίδες) - 1 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τι...

Γαύρος πλακί σε αμπελόφυλλα

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 1 κιλό γαύρος ή σαρδέλες - Μισό βαζάκι αμπελόφυλλα ή 10-15 φρέσκα - 3 πατάτες σε ροδέλες - 3 ντομ...

Φόρτωση άρθρων...