Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2024

Στόλεν (Stollen)

Μαγειρική

Για 14+ κομμάτια

Ετοιμασία: 5΄

Μαγείρεμα: 90΄

Υλικά

- ½ φλιτζ. τσαγιού γάλα (120-130 ml) - 2 κουτ. σούπας ζάχαρη - 40 γρ. νωπή μαγιά (της αγοράς) - ½ κιλό σκληρό αλεύρι - 150 γρ. σταφίδες (ξανθές και μαύρες) - 125 γρ. χλιαρό βούτυρο - 5 αυγά (οι κρόκοι) ή 100 ml κρόκοι αυγών - Μια χούφτα χονδροκομ. αμύγδαλα (χωρίς τη φλούδα) - 20 ml κονιάκ - 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι - Ζάχαρη άχνη - 1 κοφτό κουταλάκι μπαχαρικά (λίγο μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, κανέλα) - 100 γρ. λιωμένο βούτυρο (επιπλέον) Εκτέλεση

1. Σε βαθύ μπολ, αναμειγνύουμε και ανακατεύουμε καλά το γάλα με πέντε κουταλιές από το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι. Σκεπάζουμε το μπολ με υγρή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό –σχετικά- μέρος για 20 λεπτά περίπου. Παράλληλα, πλένουμε τις σταφίδες με άφθονο νερό και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί ώσπου να φύγουν τα υγρά τους. Έπειτα, στο κάδο του μίξερ, αναμειγνύουμε το υπόλοιπο αλεύρι, τους κρόκους, το έτοιμο προζύμι και το χλιαρό βούτυρο.

Ζυμώνουμε στο μίξερ με τον γάντζο ώσπου να δημιουργηθεί μια αρκετά μαλακή ζύμη. Κατόπιν, σταματάμε το μοτέρ, ρίχνουμε στο κάδο τις στεγνές σταφίδες και το κονιάκ και αναδεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε έπειτα τη ζύμη του κέικ με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, κάπου σχετικά ζεστά.

2. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη, με τα χέρια αυτή τη φορά και τη πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να γίνει επίπεδη, με πάχος 2 με 3 εκατοστά περίπου. Έπειτα, τη διπλώνουμε, αφήνοντας όμως την κάτω επιφάνεια της να προεξέχει κατά 1 εκατοστό (θα δείχνει σαν μια μακρόστενη πυραμίδα).

Τέλος, ψήνουμε το στόλεν σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 60 περίπου λεπτά. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αλείφουμε χρησιμοποιώντας πινελάκι με λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που έχουμε αναμείξει από πριν με μπαχαρικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σπανακοτυρόπιτα

Για 12 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά (+ αναμονή για το φούσκωμα) Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά Για το φύλλο - 3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 1 πρέζα αλάτι - 3 κουτ...

Κέικ με ροδάκινα

Για φόρμα 26 εκατοστά Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου - 250 γραμμάρια ζάχαρη - 4 αυγά - 250 ml γά...

Μοσχαρίσιο συκώτι τηγανιά

Για δύο άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για το συκώτι - 500 γραμμάρια συκώτι μοσχαρίσιο - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 2-3 πράσινες πιπερ...

Φόρτωση άρθρων...