Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην αρθρίτιδα. Ο γιατρός Tim Spector, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολυετείς έρευνες, αποκαλύπτει ποια ομάδα τροφίμων μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της φλεγμονής και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.
Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή, κάνοντας απλές κινήσεις να φαίνονται αδύνατες, όπως να ανεβείτε τις σκάλες ή να σηκώσετε μια καρέκλα. Είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να εκτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από ψυχική ασθένεια.
Ο Tim Spector, πρώην σύμβουλος ρευματολόγος στο Νοσοκομείο St Thomas’ στο Λονδίνο, παρακολούθησε για πάνω από δύο δεκαετίες τις συνέπειες της πάθησης στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Ο γιατρός έχει τονίσει τη σημασία της ενσωμάτωσης μιας ομάδας τροφίμων στη διατροφή σας, τα οποία είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους βοηθώντας στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Μεταξύ των διατροφικών αλλαγών που υποστηρίζει ο Tim Spector είναι η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, οι οποίες είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Ακόμα, ο ειδικός τόνισε τη σημασία της κατανάλωσης αυτών των τροφών για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου, η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
«Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι αντιφλεγμονώδεις, οπότε προσθέστε περισσότερες στο πιάτο σας για να προστατεύσετε τη γενική σας υγεία, αλλά και για να μειώσετε τον κίνδυνο αρθρίτιδας», είπε στην «The Telegraph».
Ο γιατρός εξήγησε: «Σε ορισμένους ασθενείς, η αρθρίτιδα προκαλείται από την παχυσαρκία (οποιοδήποτε επιπλέον βάρος στις αρθρώσεις συμβάλλει στην επιδείνωσή τους), τη γενετική, τις ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση ή απλά το γεγονός ότι ζούμε πλέον περισσότερο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με την πάθηση».
«Σε κάποιο βαθμό, όλες οι μορφές αρθρίτιδας περιλαμβάνουν χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με τη διατροφή και την υγεία του εντέρου». Αυτό σημαίνει ότι οι διατροφικές επιλογές μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της φλεγμονής, βελτιώνοντας στη συνέχεια την υγεία των αρθρώσεων και τη γενική ευεξία.
Ο ειδικός προτείνει να στοχεύετε σε τουλάχιστον τρεις μικρές μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση καθημερινά.
Παραδείγματα ωφέλιμων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση περιλαμβάνουν: γιαούρτι, κεφίρ, κιμτσί (kimchi), πάστα μίσο (miso) και ξινολάχανο.
Ο επιστήμονας προτείνει να στοχεύετε σε τουλάχιστον τρεις μικρές μερίδες τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση καθημερινά. Αυτό υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη σε όσους διαχειρίζονται την αρθρίτιδα.
Ο γιατρός προειδοποιεί ότι μια διατροφή γεμάτη με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να επιδεινώσει τις παθήσεις των αρθρώσεων.
Φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος: Η No.1 επιλογή των Ελλήνων καταναλωτών και η δέσμευση για το μέλλον
Ύπνος: Τα 6 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις