Ειδικότερα, η προσπάθεια κατάκτησης του GWR για το μεγαλύτερο σερβίρισμα κακαβιάς, προγραμματίζεται για την Παρασκευή 18 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της πόλης της Σητείας, παρουσία του αξιολογητή του Οργανισμού, επώνυμων σεφ, πολιτιστικών συλλόγων, επισκεπτών και πλήθος κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την κακαβιά.

Να σημειωθεί ότι η κακαβιά, είναι περίφημη ποικιλία ελληνικής ψαρόσουπας. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη κάκαβι, το οποίο αποτελούσε τρίποδο σκεύος μαγειρικής που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Ίωνες ψαράδες.

Στη σύγχρονη εποχή, η λεγόμενη «σούπα του ψαρά», ξεκίνησε να παρασκευάζεται πάνω στα ψαροκάικα. Καθώς οι ψαράδες έλειπαν για ψάρεμα πολλές ημέρες, έπαιρναν μαζί τους πατάτες, νερό, λάδι, παξιμάδια και μερικά κρεμμύδια, στα οποία προσέθεταν διάφορα ψάρια, ώστε να φτιάξουν μία νόστιμη και θρεπτική σούπα.

Η διαδικασία του μαγειρέματος για τη μεγαλύτερη κακαβιά του κόσμου, θα ξεκινήσει από νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τηρώντας τους απαραίτητους κανόνες μετρήσεων, υγιεινής, αξιολόγησης και άλλες παραμέτρους, συλλέγοντας τα υλικά, τα τοπικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, σε ένα ειδικά κατασκευασμένο για την περίσταση καζάνι, στην κεντρική πλατεία της Σητείας.

Εκτός από την ποικιλία των ψαριών, σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι το μεράκι του μάγειρα. Την επιμέλεια της μεγαλύτερης κακαβιάς στον κόσμο, θα έχει η σεφ Ντίνα Νικολάου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες δράσεις με παρουσιάσεις και δοκιμές τοπικών προϊόντων, κεράσματα από πολιτιστικούς συλλόγους της επαρχίας Σητείας, παραδοσιακούς χορούς και μουσική.

Στην εκδήλωση, η οποία θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, είναι καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι όχι μόνο θα συμμετέχουν σε ένα μοναδικό για τη Σητεία γεγονός, αλλά θα έχουν και την τύχη να γευτούν τη μεγαλύτερη κακαβιά του κόσμου. Σημειώνεται ότι το γαστρονομικό εγχείρημα διοργανώνεται από τον δήμο Σητείας και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας, ΟΑΣ.