Έπειτα και από έρευνες του Πανεπιστημίου Harvard η συζήτηση αναφορικά με την κατανάλωση γάλακτος από ενήλικες έχει αποκτήσει έντονο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα.
Παρόλο που το γάλα παραδοσιακά θεωρείται ζωτική πηγή ασβεστίου και άλλων διατροφικών στοιχείων, κάποιες έρευνες και ειδικοί ισχυρίζονται ότι η κατανάλωσή του δεν είναι αναγκαία ή ευεργετική για την πλειονότητα των ενηλίκων και μπορεί να είναι ακόμα και βλαβερή σε υπερβολικές ποσότητες.
Οι επιστημονικές απόψεις διαφέρουν. Ο Walter Willett και ο David Ludwig από το Harvard αμφισβητούν τις συνήθεις συστάσεις για τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα. Υποστηρίζουν ότι μετά την ηλικία των δύο έως τριών ετών, όταν σταματά η κατανάλωση μητρικού γάλακτος, η ανάγκη για γάλα μειώνεται δραστικά.
Επίσης, παρατηρούν συσχέτιση μεταξύ υψηλής πρόσληψης γαλακτοκομικών και αυξημένου κινδύνου καταγμάτων στο ισχίο σε πληθυσμούς με υψηλή κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
Η απομυθοποίηση του γάλακτος είναι σημαντική, καθώς μας βοηθά να ανακαλύψουμε άλλες πηγές θρεπτικών συστατικών. Ενώ το γάλα παρέχει ασβέστιο, υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία μας.
Ας δούμε μερικές από αυτές τις εναλλακτικές πηγές:
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα φύλλα σπανάκι, μαρούλι, λόλα, και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε ασβέστιο. Μπορείς να τα προσθέσεις στη διατροφή σου μέσω σαλάτων, σούπας ή ψητών πιάτων.
Εμπλουτισμένος χυμός πορτοκαλιού: Ορισμένοι χυμοί πορτοκαλιού είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο. Ελέγξτε τις ετικέτες για να βρεις τις καλύτερες επιλογές.
Τόφου: Το τόφου είναι παραδοσιακό φυτικό προϊόν που περιέχει ασβέστιο. Μπορείς να το προσθέσεις σε stir-fries, σάντουιτς ή σαλάτες.
Ακόμα, τα υποκατάστατα γάλακτος όπως το γάλα σόγιας και το γάλα αμυγδάλου μπορούν να αποτελέσουν καλή πηγή ασβεστίου, αλλά πρέπει να επιλέγεις προϊόντα χωρίς προστιθέμενη ζάχαρη.
Συνολικά, η ισορροπημένη διατροφή είναι κλειδί για την υγεία μας. Συμβουλεύσου έναν επαγγελματία υγείας για να προσαρμόσεις τη διατροφή σου στις ατομικές σου ανάγκες.