Παρασκευή
28 Φεβρουαρίου 2025

Η τροφή που πρέπει να τρώμε για να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής

Ευ ζην

Επιστήμονας υποστηρίζει ότι ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη μπορεί να είναι επιβλαβές εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ο ειδικός στη γήρανση εξηγεί γιατί αυτή η τροφή μπορεί να βλάψει την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για μία τροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Ο Dr. Valter Longo, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, έχει αφιερώσει την καριέρα του στην έρευνα της βιολογίας της γήρανσης και των ασθενειών. 

Ο επιστήμονας εξήγησε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης μίας τροφής μπορεί να σας βοηθήσει να «παραμείνετε νέοι» για περισσότερο.
Η τακτική άσκηση και μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες είναι μεταξύ των αναγκαίων μέτρων πρόληψης που συνιστά ο Dr. Longo για να απολαύσετε μια μακρά και υγιή ζωή.

Όμως, παράλληλα συμβουλεύει ότι μία συγκεκριμένη τροφή, που γενικά θεωρείται υγιεινή, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Πρόκειται για το ψάρι, το οποίο σύμφωνα με τον ειδικό πρέπει να καταναλώνεται «δύο ή τρεις» φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας «διατροφής για τη μακροζωία» ενός ενήλικα.

«Επιλέξτε ψάρια, οστρακοειδή και μαλάκια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, ωμέγα-6 και βιταμίνη Β12 (σολομός, γαύρος, σαρδέλες, μπακαλιάρος, τσιπούρα, πέστροφα, μύδια, γαρίδες). Δώστε προσοχή στην ποιότητα του ψαριού, επιλέγοντας αυτά με χαμηλά επίπεδα υδραργύρου», τόνισε ο Dr. Longo, ο οποίος είναι ειδικός στη μακροζωία.

Γιατί το ψάρι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Όπως αναφέρει ο Dr. Longo, τα ψάρια λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή «υγιή λίπη», είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι διαδραματίζουν πολλούς βασικούς ρόλους, όχι μόνο ενισχύοντας τη γνωστική λειτουργία αλλά και ενδεχομένως μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά θετικό, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα από την υπερκατανάλωση ψαριού. Αυτές τις ανησυχίες επισημαίνει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), με οδηγίες που προειδοποιούν ότι οι λιπαρές ποικιλίες «συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα ρύπων από άλλα είδη θαλασσινών».

Ο υδράργυρος, ένα στοιχείο τοξικό για τον άνθρωπο, υπάρχει στα ψάρια. Ενώ ο κίνδυνος κατανάλωσης ψαριού είναι σχετικά χαμηλός, η υψηλή έκθεση στον υδράργυρο μπορεί να προκαλέσει: επιληπτικές κρίσεις, απώλεια μνήμης, μούδιασμα και άλλα συμπτώματα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Καρκίνος: Ποιο μπαχαρικό μειώνει τον κίνδυνο και ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Ένα μπαχαρικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και παράλληλα να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτες. Ένα νόστιμο μπαχαρικό, το οποίο χρησιμοποιείται ε...

Φόρτωση άρθρων...