Σαββάτο
08 Φεβρουαρίου 2025

Καρκίνος: Ποιο μπαχαρικό μειώνει τον κίνδυνο και ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Ευ ζην

Ένα μπαχαρικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και παράλληλα να ρίξει τα επίπεδα της χοληστερόλης, σύμφωνα με μελέτες.

Ένα νόστιμο μπαχαρικό, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία προβλημάτων όπως η διάρροια, η δυσπεψία και οι πονοκέφαλοι, μπορεί να έχει ακόμη πιο ισχυρά οφέλη για την υγεία, όπως ο περιορισμός του κινδύνου για καρκίνο και η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι σπόροι κύμινου, οι οποίοι είναι δημοφιλείς σε πολλά ασιατικά και μεξικανικά πιάτα, έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν το σώμα από τον καρκίνο, καθώς και να μειώσουν τη χοληστερόλη.

Θεωρείται ότι ορισμένα από τα οφέλη του για την υγεία οφείλονται στο γεγονός ότι περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και προκαλούν βλάβη στα κύτταρα.

Το «WebMD» εξηγεί ότι αυτή η διαδικασία σημαίνει ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να «βοηθήσουν στην πρόληψη ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η υψηλή αρτηριακή πίεση». Επιπλέον, οι σπόροι, οι οποίοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα ως αλεσμένο μπαχαρικό, είναι πηγή βιταμίνης Α, ασβεστίου και σιδήρου.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Oncology το 2023, δοκίμασε τη χρήση εκχυλισμάτων κύμινου σε κύτταρα που επηρεάζονται από καρκίνο των οστών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βοήθησαν τα κύτταρα να «θεραπευτούν».

Ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το κύμινο με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου. Το «WebMD» αναφέρει: «Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου. Οι όγκοι είναι συλλογές αυτών των ανώμαλων κυττάρων.

Σε διάφορες μελέτες σε ζώα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σπόροι κύμινου μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη διαφορετικών τύπων όγκων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούνται από καρκίνο του ήπατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου».

Όμως, αναγνωρίζεται ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να «καθοριστεί εάν το κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου στους ανθρώπους».

Άλλη έρευνα έχει συνδέσει το κύμινο με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έναν αριθμό θανατηφόρων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συνήθως εμφανίζεται όταν έχετε περίσσεια μιας λιπαρής ουσίας γνωστής ως χοληστερόλη στο αίμα σας.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «International Journal of Health Sciences», δοκίμασε την κατανάλωση κύμινου σε μια ομάδα συμμετεχόντων. Ως μέρος του πειράματος, 3 έως 5 σταγόνες εκχυλίσματος κύμινου προστέθηκαν στη διατροφή του ασθενούς 3 φορές την ημέρα για περίπου 45 ημέρες.

Οι ερευνητές σημείωσαν μια «σημαντική» μείωση της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, γνωστής και ως «κακή» χοληστερόλη, μετά τη δοκιμή. «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική μείωση των επιπέδων οξειδωμένης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας μετά τη λήψη κύμινου», σημείωσαν.

Σε μια άλλη έρευνα σε παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες, μια ομάδα έτρωγε 3 γραμμάρια σκόνης κύμινου με γιαούρτι δύο φορές την ημέρα για τρεις μήνες και η άλλη ομάδα έτρωγε γιαούρτι χωρίς κύμινο.

Οι γυναίκες που έτρωγαν το κύμινο είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, καθώς και αυξημένη χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας («καλή» χοληστερόλη).

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εγκυμοσύνη: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού

Ο ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντικός. Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η έλλειψη ύπνου στις έγκυες γυναίκες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυ...

Φόρτωση άρθρων...