Μια αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συχνούς τύπους καρκίνου που εκδηλώνεται σε άνδρες και γυναίκες.
Ένα κοινό ρόφημα, πλούσιο σε ασβέστιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στον περιορισμό του κινδύνου για αυτή την σοβαρή πάθηση.
Είναι γνωστό ότι το ασβέστιο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου;
Σύμφωνα με νέα έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK, η κατανάλωση 300mg ασβεστίου επιπλέον (περίπου η ποσότητα ενός μεγάλου ποτηριού γάλακτος) την ημέρα θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, κατά 17%.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημοσίευσαν τη μεγαλύτερη μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου μέχρι σήμερα στο Nature Communications.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 500.000 γυναίκες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ 97 προϊόντων διατροφής και θρεπτικών συστατικών και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε μέσο χρονικό διάστημα 16 ετών.
«Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μεμονωμένη μελέτη που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου και υπογραμμίζει τον πιθανό προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην ανάπτυξη αυτής της νόσου», δήλωσε η Dr. Keren Papier, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επίσης, και αυτό ίσχυε για μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου, όπως τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επομένως, είναι πιθανό το ασβέστιο να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Έχουμε κάποια ιδέα σχετικά με το γιατί το ασβέστιο έχει αποτέλεσμα», δήλωσε η Papier. «Θεωρείται ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου δεσμεύοντας τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα για να σχηματίσει ένα είδος αβλαβούς «σαπουνιού», το οποίο τους εμποδίζει να βλάπτουν την επένδυση του εντέρου μας».
Αυτό το είδος «σαπουνιού» βοηθά αυτά τα χολικά και λιπαρά οξέα να απομακρυνθούν από το έντερο σαν «ελατήριο καθαρισμού» ώστε να μην μπορούν να συσσωρευτούν και επομένως είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη.
Ποια τροφή περιέχει περισσότερο ασβέστιο από το γάλα
Εγκυμοσύνη: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις