Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2024

Μπέικον: Από τα πιο βλαβερά τρόφιμα για τον άνθρωπο

Ευ ζην

Ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, όπως μία λεπτή φέτα μπέικον καθημερινά, είναι ικανές να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα.

Eρευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη «UK Biobank».

Στο διάστημα της έρευνάς τους, που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, διαπίστωσαν ότι 2.609 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά τρεις φέτες μπέικον, αντί μόνο μίας, αυξάνεται ο κίνδυνος κατά 20% να εμφανίσει καρκίνο του εντέρου.

Για κάθε 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν καθημερινά 21 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, 40 διαγνώστηκαν με καρκίνο του εντέρου, ενώ για όσους κατανάλωναν 76 γραμμάρια καθημερινά, 48 ήταν ο αριθμός των διαγνωσθέντων με καρκίνο του εντέρου.

Το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, σαλάμι) είναι τροποποιημένο, ώστε είτε να παρατείνει τον χρόνο ζωής του είτε να ενισχύει την γεύση του.

Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας είναι το κάπνισμα και η επεξεργασία με αλάτι, μπαχαρικά ή συντηρητικά. Θεωρείται ότι τα χημικά που εμπλέκονται στη διαδικασία επεξεργασίας του πιθανόν να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, όπως στο μπάρμπεκιου, επίσης μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνα χημικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Τα ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Αρκετοί σκέφτονται τρόπους για να παραμείνουν υγιείς τον χειμώνα, καθώς αυτή την εποχή είναι σε έξαρση η γρίπη και τα κρυολογήματα. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να το κ...

Oι λόγοι που τα αμύγδαλα είναι υπερόπλο διατροφής

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή διατροφική αξία. Περιλαμβάνουν φυτική πρωτεΐνη, μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, καθώς και μαγνήσιο. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην καταπολέμηση ...

Φόρτωση άρθρων...