Τον κατάλληλο τύπο καφέ που μπορούν να πίνουν άφοβα όσοι έχουν χοληστερίνη παρουσιάζει μία νέα μελέτη. Και όμως όσο κι αν ακούγεται περίεργο, δεν πρόκειται ούτε για τον ελληνικό, ούτε για τον γαλλικό ή το εσπρεσάκι.
Είναι ο στιγμιαίος και κατ’ επέκταση ο φραπέ. Σύμφωνα με τον δρ Ρομπ Βαν Νταμ, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερο καφεστόλη (cafestol) από τον γαλλικό καφέ ή από τον ελληνικό καφέ, μία ουσία που δυνητικά μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη.
Πίνοντας ένα φραπέ, η ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνουμε (65-100 mg) είναι μικρότερη από αυτή που περιέχεται σε έναν καφέ φίλτρου (115-175 mg). Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλες τις μάρκες, αλλά αν διαβάσετε τις ετικέτες, μπορείτε να βρείτε στιγμιαίο καφέ με μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού. Ένα φλιτζάνι από άλλα είδη καφέ έχει τουλάχιστον 95 mg καφεΐνης.
Πάντως, η αφαίρεση της καφεΐνης δεν μηδενίζει την καφεστόλη στον καφέ, συνεπώς υπάρχει και στον ντεκαφεϊνέ. Ο γαλλικός καφές (french press coffee), o βρασμένoς σκανδιναβικός και ο espresso περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα καφεστόλης, η οποία αφαιρείται από χαρτί φίλτρου.