Το ουρικό οξύ είναι ένα απόβλητο προϊόν που απομένει από τις φυσιολογικές χημικές διεργασίες στο σώμα και βρίσκεται στα ούρα και στο αίμα, σύμφωνα με το National Cancer Institute. Η μη φυσιολογική συσσώρευση ουρικού οξέος στο σώμα μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα.

Το ουρικό οξύ αποτελεί μια ουσία που προέρχεται από τη διάσπαση των πουρινών. Οι πουρίνες με τη σειρά τους, δημιουργούνται από τον οργανισμό ή μέσω διαφόρων τροφών που καταναλώνουμε.

Το ουρικό οξύ προκύπτει από τον μεταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα και ποτά. Όταν το σώμα σας διασπά αυτές τις χημικές ουσίες, το ουρικό οξύ είναι το υποπροϊόν.

Οι τροφές που «ρίχνουν» το ουρικό οξύ, αποτελούν τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, που η χαμηλότερη κατανάλωσή τους αυτομάτως μειώνει και τη μεγαλύτερη παραγωγή ουρικού οξέος.

Κεράσια

Τα κεράσια έχουν γνωστές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του ουρικού οξέος στο ανθρώπινο σώμα.

Καφές

Η καθημερινή κατάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Πιο συγκεκριμένα, επιβραδύνει τη διάσπαση της πουρίνης σε ουρικό οξύ και επιταχύνει τον ρυθμό απέκκρισης.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Ορισμένες πρώτες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση αποβουτυρωμένου γάλακτος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ουρικού οξέος και των εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Επιταχύνει την απέκκριση του ουρικού οξέος στα ούρα και μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματος στους κρυστάλλους ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Οι τροφές που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, είναι:

  • Φρέσκα φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (π.χ. βατόμουρα και φράουλες) και λαχανικά
  • Λίπη και λάδι
  • Ξηροί καρποί και δημητριακά
  • Πατάτες, ρύζι, ψωμί και ζυμαρικά
  • Αυγά, με μέτρο
  • Κρασί, με μέτρο
  • Κρέατα και ψάρι, με μέτρο
  • Τόφου