Το σώμα δεν μπορεί να τα δημιουργήσει κάνει και πρέπει να τρώμε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3.

Τα ωμέγα-3 έχουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα ορμονικά και φλεγμονώδη συστήματα. Τα ωμέγα-3 είναι "ουσιαστικά" λίπη, δηλαδή το σώμα δεν μπορεί να τα κάνει και πρέπει να καταναλώνουμε τροφή.

Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δρα Λάμπη Χριστόπουλο

Τύποι ωμέγα-3

1. Ζωικές πηγές

Τα λιπαρά ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές EPA και DHA.

- Σολομός,

- πέστροφα,

- αντσούγιες,

- sablefish,

- σαρδέλες,

- το γαύρο και το γαρίφαλο

- καλκάνι

Συνιστάται να τρώτε δύο μερίδες ψαριών κάθε εβδομάδα για να ικανοποιήσετε τις ωμέγα-3 θαλάσσιες ανάγκες μας.

2. Πηγές φυτών που εντοπίζονται ιδίως σε προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως

1. Λινάρι,

2. η chia,

3. σόγια,

4. καρύδια,

5. Canola και

6. κάνναβη.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα θα έπρεπε να καταναλώνουν μη ρεαλιστικά ποσά ώστε να ισούνται με ένα μέρος των ψαριών.

Συμπληρώματα που βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης ή νόσου του Alzheimer, δεν φαίνεται να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με την κατανάλωση ψαριών.