Το σώμα δεν μπορεί να τα δημιουργήσει κάνει και πρέπει να τρώμε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3.
Τα ωμέγα-3 έχουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και τα ορμονικά και φλεγμονώδη συστήματα. Τα ωμέγα-3 είναι "ουσιαστικά" λίπη, δηλαδή το σώμα δεν μπορεί να τα κάνει και πρέπει να καταναλώνουμε τροφή.
Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δρα Λάμπη Χριστόπουλο
Τύποι ωμέγα-3
1. Ζωικές πηγές
Τα λιπαρά ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές EPA και DHA.
- Σολομός,
- πέστροφα,
- αντσούγιες,
- sablefish,
- σαρδέλες,
- το γαύρο και το γαρίφαλο
- καλκάνι
Συνιστάται να τρώτε δύο μερίδες ψαριών κάθε εβδομάδα για να ικανοποιήσετε τις ωμέγα-3 θαλάσσιες ανάγκες μας.
2. Πηγές φυτών που εντοπίζονται ιδίως σε προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως
1. Λινάρι,
2. η chia,
3. σόγια,
4. καρύδια,
5. Canola και
6. κάνναβη.
Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα θα έπρεπε να καταναλώνουν μη ρεαλιστικά ποσά ώστε να ισούνται με ένα μέρος των ψαριών.
Συμπληρώματα που βοηθούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, κατάθλιψης ή νόσου του Alzheimer, δεν φαίνεται να προσφέρουν τα ίδια οφέλη με την κατανάλωση ψαριών.