Δεν είναι μύθος αυτό που λένε κάποιοι ότι τα καρότα βοηθούν στο μαύρισμα από τον ήλιο. Το ίδιο «ακούγεται» και για τις πιπεριές! Τι ισχύει όμως;

Πράγματι, η διατροφή που ακολουθούμε επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πώς δείχνει το δέρμα: αν είναι δηλαδή ενυδατωμένο, λαμπερό, αν εμφανίζει ακμή ή λιπαρότητα.

Έτσι, αυτά που εντάσσουμε στη διατροφή μας μπορούν να ενισχύσουν και το φυσικό μαύρισμα. Η μελανίνη αποτελεί μια σημαντική χρωστική για την υγεία του δέρματος, αφού το προστατεύει από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.

Μπορεί η παραγωγή της να αυξάνεται με την έκθεση στον ήλιο, ωστόσο έχει διαπιστωθεί πώς μπορεί να ενισχυθεί και μέσω της διατροφής.

Τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες συμπλέγματος Β, το σελήνιο, ο χαλκός και τα φλαβονοειδή, είναι ουσίες που βοηθούν στην παραγωγή της μελανίνης.

Μπορούμε συνεπώς να επιλέξουμε τις παρακάτω τροφές για χρυσαφένιο χρώμα, χωρίς όμως να ξεχνάμε τη συχνή εφαρμογή αντηλιακής:

Καρότα, πιπεριές, ντομάτες, βερίκοκα, γλυκοπατάτες, πεπόνι, σκούρα πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, στρείδια, συκώτι αλλά και μανιτάρια.

Στις τροφές αυτές εντοπίζεται ο χαλκός, ένα απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα που βοηθά στην παραγωγή μελανίνης (και ελαστίνης), αλλά τον έχουμε ανάγκη σε μικρές ποσότητες.