Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των μυών και των οστών μας. Ο χειμώνας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. 

Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπους για να ενισχύσουμε την πρόσληψη βιταμίνης D, καθώς δεν λαμβάνουμε αρκετό ηλιακό φως. Η βιταμίνη D είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για τα οστά, τους μύες και τα δόντια που συμβάλλει στην ρύθμιση του ασβεστίου και του φωσφόρου.

Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D από το άμεσο ηλιακό φως, κάτι που δεν αποτελεί πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες, σε αντίθεση με τον χειμώνα.

Αυτό μπορεί να φέρει άσχημες επιπτώσεις, καθώς η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις των οστών, όπως η ραχίτιδα στα παιδιά και η οστεομαλακία στους ενήλικες, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη D μέσω της διατροφής. Οι κρόκοι αυγών είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να λάβετε περισσότερη από αυτήν την τόσο σημαντική βιταμίνη.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle μαγείρεψαν παρτίδες αυγών χρησιμοποιώντας πέντε μεθόδους πριν τις καταψύξουν και τις αναλύσουν για βιταμίνη D. Διαπίστωσαν ότι τα αυγά σε ομελέτα είχαν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης D, ακολουθούμενα από τα ψημένα στον φούρνο μικροκυμάτων και τα ποσέ.

Τα τηγανητά αυγά είχαν την μικρότερη περιεκτικότητα, αμέσως μετά τα βραστά.

Άλλες καλές πηγές βιταμίνης D

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), άλλες καλές πηγές βιταμίνης D είναι οι εξής: κόκκινο κρέας, συκώτι και λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά πρωινού.

Το αγελαδινό γάλα δεν θεωρείται καλή πηγή της βιταμίνης D, καθώς δεν είναι εμπλουτισμένο. Ο σολομός και τα μανιτάρια είναι φυσικές πηγές βιταμίνης D.

Το NHS συμβουλεύει όλους να εξετάσουν τη λήψη ημερήσιου συμπληρώματος βιταμίνης D κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Από τις αρχές Απριλίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγουν αρκετή βιταμίνη D από το ηλιακό φως.

Ωστόσο, άτομα που δεν βγαίνουν συχνά έξω ή καλύπτονται όταν βγαίνουν έξω θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα όλο το χρόνο, συμβουλεύει η Victoria Taylor, διαιτολόγος στο BHF (British Heart Foundation).

Για τους περισσότερους ανθρώπους, 10 μικρογραμμάρια την ημέρα θα είναι αρκετά και δεν πρέπει να παίρνετε περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια καθώς μπορεί να είναι επιβλαβή, σύμφωνα με το NHS. Η λήψη πάρα πολλών συμπληρωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση ασβεστίου στο σώμα, η οποία μπορεί να εξασθενήσει τα οστά και να βλάψει τα νεφρά και την καρδιά.

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και δέκα ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 50 μικρογραμμάρια την ημέρα και τα βρέφη κάτω των 12 μηνών δεν πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα από 25 μικρογραμμάρια.