Οι φυτικές στερόλες είναι ουσίες που συνδράμουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης

Πολύτιμος σύμμαχος στη «μάχη» κατά της χοληστερόλης έχει ένας νοστιμότατος καρπός, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι βοηθά και στο αδυνάτισμα.

Μία χούφτα (28 γραμμάρια) καβουρδισμένα, ανάλατα φιστίκια Αιγίνης θα μας δώσει το 16% της βιταμίνης Β1 που χρειαζόμαστε καθημερινά και το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β6.

Εκτός από 160 θερμίδες απόλαυσης (όσες αποδίδει μία χούφτα φιστίκια Αιγίνης) οι λάτρεις αυτού του ξηρού καρπού προσλαμβάνουν και πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο.

Στο φιστίκι Αιγίνης θα βρούμε επίσης μονοακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, φυτικές στερόλες και ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως η λουτεΐνη και οι ανθοκυανίνες, δύο συστατικά στα οποία ο καρπός του φιστικιού οφείλει το μοναδικό πράσινο-μωβ χρώμα του.

Οι φυτικές στερόλες είναι ουσίες που υπό προϋποθέσεις, συνδράμουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Όμως, απαιτούνται περίπου 2 γραμμάρια φυτικών στερολών προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι οποίες ισοδυναμούν με... σχεδόν 34 χούφτες (των 28 γρ. η καθεμιά) φιστίκια!

Για να είμαστε, λοιπόν, επιστημονικά σωστοί, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι οι φυτικές στερόλες που μπορούμε να προσλάβουμε από τα φιστίκια μειώνουν τη χοληστερόλη.

Αυτό όμως το δεδομένο δεν μειώνει την πραγματική θετική δράση που έχουν τα φιστίκια Αιγίνης στα επίπεδα της χοληστερόλης, επειδή μία τροφή δεν σημαίνει ένα μόνο διατροφικό συστατικό, αλλά ένα σύνολο στοιχείων που δρουν και αλληλεπιδρούν με μοναδικό τρόπο στην ανθρώπινη υγεία.