Τα μικροκύματα είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα πολύ υψηλών συχνοτήτων (2.45 GHz). Δεν πρέπει να συγχέουμε τα ιονίζοντα κύματα με αυτά που δεν είναι. Το ότι δεν έχουν καμία ιονίζουσα δράση, δεν είναι σε θέση να σπάσουν τους χημικούς δεσμούς στο εσωτερικό των κυττάρων και ιδιαίτερα την αλυσίδα του DNA που περιέχουν, να προκαλέσουν ρήξη, που αποτελεί την άμεση αιτία των γενετικών μεταλλάξεων, αλλά και καρκίνους με την καταστροφή των κυττάρων.
Τα μικροκύματα απλά απορροφόνται από τα μόρια του νερού τών τροφίμων, με αποτέλεσμα τον συντονισμό, που προκαλεί την ανάδευση αυτών των μορίων, η οποία παράγει θερμότητα. Οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας προκαλείται από το φαινόμενο της μοριακής διέγερσης, είται είναι από ένα συμβατικό φούρνο μαγειρέματος είτε από μπάρμπεκιου. Χωρίς μοριακή διέγερση, δεν υπάρχει αύξηση της θερμοκρασίας.
Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δρα Λάμπη Χριστόπουλο
- Μόνο οι ακτίνες γάμμα και οι ακτίνες Χ είναι ιονίζουσες, όλα τα άλλα κύματα δεν είναι ιονίζοντα. Αυτά είναι οι υπεριώδεις ακτίνες (ιονίζουσες εάν είναι μικρότερες από 100 nm), το φως, η υπέρυθρη ακτινοβολία (φωτιά, ήλιος, συμβατικός φούρνος ..) και τα μικροκύματα. Μόνο τα ιονίζοντα κύματα έχουν επιβλαβείς ιδιότητες για την υγεία.
- Ο Φούρνος Μικροκυμάτων, όταν είναι στην πρίζα, ακόμη και όταν δεν είναι σε χρήση, εκπέμπει ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μέσα σε μια ακτίνα 4 έως 5 μέτρων, το οποίο είναι πολύ επιβλαβές.
Αυτή η βλαπτικότητα εξακολουθεί να είναι ένα τεράστιο άγνωστο. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς έξυπνα να διεκδικήσει κάτι που να είναι πολύ επιβλαβές, καθώς αυτό κακό είναι ένα τεράστιο άγνωστο. Το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο δεν είναι ειδικά συνδεδεμέ- νο με το φούρνο μικροκυμάτων, αλλά με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές με μετασχηματιστή. Η ηλεκτρομαγνητική εκπομπή είναι εκείνη του ρεύματος του σπιτιού, με συχνότητα 50 Hz.
- Σε γενικές γραμμές, η ραδιενέργεια συγχέεται με τα μικροκύματα, ή ο φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικές συχνότητες που δεν είναι αρκετά υψηλές για τον ιονισμό των τροφίμων. Επιπλέον, το φως που εισέρχεται στα μάτια μας είναι επίσης ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο πολύ πιο υψηλής συχνότητας από την υπέρυθρη ακτινοβολία και έτσι υψηλότερη από τη συχνότητα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου των μικροκυμάτων!
Αν καταλογίσει κανείς τη βλαπτικότητα της συχνότητας μικροκυμάτων, τότε η υπέρυθρη ακτινοβολία από το σώμα μας θα ήταν πολύ επιβλαβής για τον εαυτό του, αφού η συχνότητά τους είναι υψηλότερη από το φούρνο μικροκυμάτων, και τα μάτια μας θα είχαν υποστεί καταστροφή ακόμα πιο έντονη από το φως που τα μικροκύματα δεν θα μπορούσαν να κάνουν, με ίση ηλεκτρομαγνητική δύναμη.
Πλεονεκτήματα του φούρνου μικροκυμάτων
Οι μεταβολές που προκαλούνται από τη θερμότητα είναι ακόμη πιο σημαντικές όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή και ο χρόνος έκθεσης στη θερμότητα είναι μακρύς.
- Πρέπει επομένως να αποφεύγονται ψητά κρέατα και τηγανητά τρόφιμα που η θερμοκρασία είναι μεταξύ 300 και 700 ° C.
- Πρέπει να αποφεύγεται ο κλασικός φούρνος που φτάνει τα 300 ° C.
- Πρέπει να αποφεύγεται τη χύτρα ταχύτητας που φθάνει μέχρι και 140 ° C
- Να προτιμούν το βράσιμο των τροφίμων με το ζουμί τους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή στον ατμό.
Ο φούρνος μικροκυμάτων, εν τω μεταξύ, ανεβάζει τη θερμοκρασία για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και και στη συνέχεια σε χαμηλότερη θερμοκρασία (με την εξαίρεση τα τρόφιμα που περιέχουν λίπη). Αλλά αυτή η "υπερθέρμανση" μπορεί εξίσου να πραγματοποιηθεί, εάν δεν είναι μεγαλύτερη από αυτήν των άλλων μέσων μαγείρεματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Είναι καλύτερο να μην ανάψετε το φούρνο μικροκυμάτων χωρίς φορτίο (κενό), διότι δημιουργεί στάσιμα κύματα που το magnetron δεν μπορεί για καιρό να αντέξει. Αφήστε ένα μπολ με νερό σε περίπτωση που ένα παιδί ή ενήλικας θα πιέσει το κουμπί έναρξης.
- Μην χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων για τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες: το λάδι μπορεί να καεί.
- Μην πασπαλίζουμε αλάτι στο φαγητό πριν το μαγείρεμα: το φαγητό μπορεί να ξηραίνεται κατά τόπους.
- Μην μαγειρεύετε ή βράζετε τα αυγά με το κέλυφος: μπορεί να εκραγούν. Είναι το ίδιο για τις ντομάτες, τα μήλα, τα ροδάκινα, πατάτες, κλπ Τρυπήστε την μεμβράνη τους για να φύγει ο ατμός και να προλάβετε την έκρηξης τους.
Είτε ο φούρνος μικροκυμάτων είτε ο υπέρυθρος κλασικός φούρνος το αποτέλεσμα στο χέρι ή άλλο μέρος του σώματος, θα ήταν από τη θερμότητα και όχι το αντίκτυπο της μυστηριώδους ραδιενεργού ακτινοβολίας! Δεν έχει αποδειχθεί ότι η φούρνος μικροκυμάτων είναι υπεύθυνος για υψηλότερη παραγωγή ελευθέρων ριζών από οποιοδήποτε άλλο μαγειρικό μέσο.
Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων παράγει διατροφικές ελλείψεις (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία). Πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που δεν προετοιμάζουν φρέσκα τρόφιμα και μάλλον χρησιμοποιούν παρασκευασμένα ή κατεψυγμένα λαχανικά, και χρησιμοποιούν το φούρνο μικροκυμάτων. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως ελλειματικά. Πριν από τους φούρνους μικροκυμάτων, παρατηρήθηκε ότι εκείνοι που έτρωγαν ως επί το πλείστον κονσέρβες που είχαν τις ίδιες ελλείψεις, που σήμερα καταλόγισαν κακόβουλα στους φούρνους μικροκυμάτων.
ΦΟΥΡΝΟΣ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ
Πολλοί επικριτές τονίζουν τον κίνδυνο αυτού του φούρνου σημειώνοντας ότι ταράζει τα μόρια του νερού τροφίμων 2.450.000.000 φορές το δευτερόλεπτο! Ακούγεται φρικτό, πράγματι, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι αυτή η μοριακή διέγερση είναι απαραίτητη για το μαγείρεμα, ακόμη και στη φλόγα.
Εάν αυτή η αστρονομική εικόνα σας τρομάζει, τότε για πόσους περισσότερους λόγους θα αρνηθείτε τη χρήση ενός φούρνου που ταράζει τα ίδια μόρια με 300 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο;
Ωστόσο, αυτό είναι ό,τι και οι υπέρυθρες ακτίνες του φούρνου σας! Υπέρυθρο, είναι όλο αυτό που θερμαίνει: καλοριφέρ, φλόγα, λάμπα, συμβατικό φούρνο, ήλιος, κλπ
Όταν εκθέτουμε το χέρι μας στον ήλιο, θερμαίνεται επειδή τα μόρια του δέρματός μας ταράζονται δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο από τα ηλιακά κύματα.
Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, δεν είναι σοβαρό, εκτός εάν το αφήσουμε με τη θεληση μας να…ψηθεί! Τα υπέρυθρα ηλιακά κύματα ουσιαστικά ταράζουν τα μόρια του δέρματός μας μεταξύ 300 δισεκατομμύρια και 800.000 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο!
Δηλαδή, αντίστοιχα, με ταχύτητες μεταξύ 122 έως περίπου 33.000 φορές γρηγορότερα από το φούρνο μικροκυμάτων για τα ίδια μόρια. Κατά τον ιδιο τρόπο τα υπέρυθρα κύματα των κλασικών φούρνων επίσης προκαλούν, μοριακή κίνηση των τροφών, αλλά πολύ περισσότερη από αυτήν που παράγεται από το φούρνο μικροκυμάτων.
Είναι πραγματικά εκπληκτικό να διαβάζει κανείς ότι τα μη ιονίζοντα κύματα μπορεί να έχουν καρκινογόνο δράση!
Η δύναμη ενός φούρνου μικροκυμάτων, σε σχέση με τον ήλιο, παράγει μια υψηλότερη θερμότητας ανά cm².