Αρκετές έρευνες παρελθόν έχουν συνδέσει τον καφέ με πολλά οφέλη για την υγεία. Ειδικότερα, ο καφές έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψης. 

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «European Heart Journal» είναι από τις πρώτες που εξετάζει τον χρόνο κατανάλωσης καφέ και τα οφέλη του για την υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η κατανάλωση καφέ το πρωί, αντί κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνδέεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ το όφελος είναι ακόμη πιο σημαντικό για όσους πίνουν τουλάχιστον δύο φλιτζάνια κάθε πρωί.

Η μεγάλη έρευνα παρατήρησης περιελάμβανε δεδομένα από περισσότερους από 40.000 ενήλικες στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές υπολόγισαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, η κατάσταση του καπνίσματος και η ποιότητα της διατροφής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι  περισσότερα από ένα με δύο φλιτζάνια καφέ το πρωί είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.

«Ο καφές έχει αποκτήσει αδικαιολόγητα κακή φήμη. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελεί μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου», ανέφερε η Bethany Doerfler, η οποία είναι ανώτερη κλινική διαιτολόγος στο Digestive Health Insitute του Northwestern Medicine, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Εκατομμύρια άνθρωποι πίνουν καφέ καθημερινά για μια τόνωση ενέργειας, αλλά η κατανάλωση καφεΐνης πολύ αργά μέσα την ημέρα μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο τη νύχτα. Ορισμένες έρευνες προτείνουν να κόψετε τα καφεϊνούχα ποτά τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν τον ύπνο.

Η κατανάλωση καφεΐνης αργότερα μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. «Ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο», σημείωσε η Gabrielle Judd, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Johns Hopkins Bayview.

Σύμφωνα με την ειδικό, χρειάζονται περίπου τρεις έως τέσσερις ώρες για να διασπαστεί η μισή ποσότητα καφεΐνης στο σώμα, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με τον μεταβολισμό κάποιου και τα πρόσθετα, όπως οι πλήρεις σε λιπαρά κρέμες.

Η νέα μελέτη υπογραμμίζει ότι η κατανάλωση καφεΐνης το απόγευμα μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, γεγονός που μειώνει την παραγωγή μελατονίνης. Η έρευνα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης και ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όμως, δεδομένου ότι η μελέτη περιελάμβανε καφέ χωρίς καφεΐνη, η περιεκτικότητα σε καφεΐνη από μόνη της δεν εξηγεί πλήρως τα ευρήματα.