Ένα φρούτο μπορεί να είναι το μυστικό για τη μακροζωία. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυτού του φρούτου μπορεί να προσθέσει έως και πέντε χρόνια στη ζωή σας, συμβάλλοντας στην αποβολή των λιπών και των σακχάρων από τα ανθυγιεινά τρόφιμα καταπολεμώντας παράλληλα τις επιπτώσεις μιας διατροφής που είναι πλούσια σε λιπαρά.
Eπιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι τα σταφύλια μπορεί να προσθέσουν έως και πέντε χρόνια στη ζωή μας. Τα σταφύλια είναι πλούσια σε χημικές ουσίες που δίνουν ώθηση στα βακτήρια του εντέρου, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Παράλληλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.
«Αυτό δίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην παλιά ρήση “είσαι ό,τι τρως”. Τα σταφύλια αλλάζουν ακόμη και την έκφραση των γονιδίων. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Dr. John Pezzuto από το Western New England University.
Η καθημερινή κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την αρτηριακή πίεση και την κατάσταση του δέρματος.
Πειράματα σε ποντίκια που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, σε συνδυασμό με σκόνη σταφυλιών, έδειξαν ότι ζούσαν περισσότερο και είχαν λιγότερο λίπος στο συκώτι από τα ποντίκια που δεν έτρωγαν σταφύλια.
«Η αλλαγή που παρατηρήθηκε στη μελέτη θα αντιστοιχούσε σε επιπλέον τέσσερα έως πέντε χρόνια ζωής για έναν άνθρωπο», πρόσθεσε ο Dr. Pezzuto.
Ακόμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα σταφύλια έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τη λειτουργία των νευρώνων, προστατεύοντας έτσι από τη νόσο του Alzheimer, καθώς και να ενισχύσουν τη νοητική λειτουργία σε ποντίκια που είχαν υποστεί βλάβη από διατροφή πλούσια σε λιπαρά, χωρίς την προσθήκη σταφυλιών.
Ο Dr. Pezzuto ανέφερε: «Η αρνητική επίδραση μειώθηκε χάρη στην παρέμβαση των σταφυλιών. Η διάρκεια ζωής επίσης αυξήθηκε. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα των σταφυλιών στη διατροφή να ρυθμίσουν την έκφραση των γονιδίων, να προλάβουν την οξειδωτική βλάβη, να προκαλέσουν μεταβολισμό λιπαρών οξέων, να βελτιώσουν τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και να αυξήσουν τη μακροζωία όταν συνδυάζονται με μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά».
Φυσικό φάρμακο για την υγεία του ήπατος και της καρδιάς
Η νόσος του ήπατος αποτελεί μια αυξανόμενη παγκόσμια απειλή λόγω των ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών. Ο Dr. Pezzuto υποστηρίζει ότι τα σταφύλια μπορεί να αποτελέσουν μια φυσική λύση. Όπως αναφέρει, η τακτική κατανάλωση σταφυλιών σε μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν τη σημασία της διατροφογενετικής, ενός αναδυόμενου επιστημονικού κλάδου που μελετά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ διατροφής και γενετικής.
Άλλη έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.