Το μητρικό γάλα αποτελεί τη «μαγική δύναμη» για το βρέφος. Τα θρεπτικά του συστατικά, όπως είναι οι υδατάνθρακες, τα λευκώματα, τα λίπη, τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.
Μάλιστα, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι κάθε γουλιά μητρικού γάλακτος, μοιάζει με ένα είδος «εμβολίου» που προστατεύει το παιδί από λοιμώξεις, ιούς και βακτήρια.
Αυτά τα θρεπτικά συστατικά, απ' ο,τι φαίνεται, θέλουν να επωφεληθούν, τώρα, οι ενήλικες, μέσω ενός νέου συμπληρώματος προβιοτικού.
Μια start-up από τη Silicon Valley σχεδιάζει να «απομονώσει» τα σάκχαρα που καθιστούν το μητρικό γάλα τόσο υγιεινό και τα μετατρέψει ένα προϊόν, το οποίο θα διατίθεται στο εμπόριο, τόσο σε βρέφη όσο και σε ενήλικες.
Το προϊόν αυτό έρχεται ως απόρροια περσινής έρευνας, όπου οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί το πρώτο βρεφικό γάλα σε σκόνη, με ανθρώπινα βακτήρια.
Η Sugarlogix, η εταιρεία από το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, που βρίσκεται πίσω από αυτήν την ιδέα, πιστεύει ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα συμπληρωματικό σκεύασμα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ πιστεύει ότι αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει την επόμενη διατροφική τρέλα.
Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα σάκχαρα στο γάλα της μητέρας -που είναι γνωστό ότι τροφοδοτούν τα έντερα των βρεφών με «καλά» βακτήρια- θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών σε ενήλικες που συνδέονται με την υγεία του εντέρου, όπως ο διαβήτης και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Το συμπλήρωμα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί από μητέρες που δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να θηλάσουν.
Ωστόσο, παρόλο που υπάρχουν σαφείς αποδείξεις σχετικά με τα οφέλη του μητρικού γάλακτος για τα βρέφη, τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν τα οφέλη θα είναι τα ίδια και για τους ενήλικες.
Σύμφωνα με ειδικούς, ο θηλασμός έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για ένα μωρό, που διαρκεί μέχρι την ενηλικίωση του.
Το γάλα μιας μητέρας έχει συνδεθεί με μειωμένες πιθανότητες ενός νεογνού να νοσήσει από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιαγγειακή νόσο κατά την ενηλικίωση.
Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το μυστικό βρίσκεται στα σύνθετα σάκχαρα που ονομάζονται ολιγοσακχαρίτες ανθρώπινου γάλακτος (HMOs).
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις