Σαββάτο
30 Νοεμβρίου 2024

Το πιο θρεπτικό γεύμα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα

Ευ ζην

Ο χειμώνας έχει κάνει την εμφάνισή του για τα καλά και μαζί με αυτόν οι λοιμώξεις και τα κρυολογήματα, που πέρα από την πανδημία της COVID-19, τον συντροφεύουν εξασθενώντας τον οργανισμό.

Φροντίζοντας την υγεία μας προσέχουμε παράλληλα και τη διατροφή μας, προσθέτοντας ορισμένες υπερτροφές που όλοι διαθέτουμε στα ντουλάπια της κουζίνας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, ο θησαυρός της ελληνικής κουζίνας αν αξιοποιηθεί σωστά και συντροφεύσει τα πιάτα μας μπορεί να μας αποφέρει διατροφικά οφέλη που χρειαζόμαστε και σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά για έναν υγιέστερο οργανισμό. Ο λόγος αυτή τη φορά για τον τραχανά.

Ο τραχανάς, το μικροσκοπικό αυτό προϊόν σαν βότσαλο, ανήκει στην κατηγορία των ζυμαρικών και είναι από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά φαγητά.  Φτιάχνεται είτε με σιμιγδάλι είτε με αλεύρι σίτου, ή με πλιγούρι ή με σπασμένο σιτάρι. Το γάλα ή το γιαούρτι προστίθενται στο αλεύρι για να σχηματίσουν μία πιο γλυκιά ή πιο ξινή εκδοχή του.  Μαγειρεύεται ως σούπα ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κάθε λογής υλικό, δημιουργώντας ένα νόστιμο, θρεπτικό, υγιεινό και διαιτητικό πιάτο.

Τα οφέλη του 

Ο τραχανάς είναι ένα αρκετά θρεπτικό προϊόν, χαμηλών θερμίδων και λιπαρών. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, μεταξύ άλλων. Είναι αρκετά θρεπτικό για τα παιδιά ιδίως επειδή η παρουσία του γάλακτος στην παρασκευή του αυξάνει σημαντικά την ποσότητα του ασβεστίου.

Έτσι είναι ιδανικός για τη διατροφή μας αφού:

  • Έχει θρεπτική αξία εφάμιλλη της ζωικής πρωτεϊνης, αφού παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι (υποπροϊόντα του κρέατος)
  • Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και καλή πηγή σιδήρου
  • Περιέχει διαιτητικές ίνες που βοηθούν στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος
  • Δεν περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
  • Περιέχει φώσφορο που προστατεύει από την οστεοπόρωση
  • Περιέχει φυλλικό οξύ που βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη σύνθεση του DNA.

 

τραχανας
τραχανας

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ύπνος: Γιατί ξυπνάμε μεταξύ 3 και 5 το πρωί;

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ξυπνήσει μεταξύ 3 και 5 το πρωί, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση που ρίχνει φως στα αίτια της συγκεκριμένης συμπερι...

Ύπνος: Ποια είναι η ιδανική ώρα για να κοιμηθείτε εάν θέλετε να ξυπνήσετε ξεκούραστοι

Σε αρκετό κόσμο έχει τύχει να ξαπλώσει πολύ νωρίς το βράδυ με στόχο να ξυπνήσει νωρίς το πρωί αλλά εξακολουθεί να νιώθει κουρασμένος το πρωί. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωστή ξεκούρασ...

Φόρτωση άρθρων...